Valkojuurikas

Vitbeta

Beta vulgaris var. conditiva

Kaksivuotinen. Punajuuren eli -juurikkaan oletetaan olevan aasialaista alkuperää. Eurooppaan se on kulkeutunut ehkä arabien tuomana.
Punajuuren keltaisia ja valkoisia muotoja kutsutaan kelta- ja valkojuurikkaiksi. Juurimukulan renkaallinen rakenne johtuu sen erikoisesta paksuuskasvusta, missä
kuoren alle kehittyy useita sisäkkäisiä jakautumiskykyisiä
soluvyöhykkeitä.

1 g = n. 60–90 siementä.

Viihtyy aurinkoisessa, kosteutta pidättävässä, syvämultaisessa puutarhamaassa, joka on mielellään lannoitettu edellisenä syksynä. Vältettävä liiallista typpilannoitusta,
koska kuuluu nitraatteja kerääviin kasveihin. Liiallinen kalkki taas tekee juuret rupisiksi (maan sädesieni). Kylvö touko-kesäkuussa parin sentin syvyyteen. Taimettumisaika 18 asteessa n. viikko, mutta 8 asteessa kolme viikkoa. Yhdestä siemenestä kehittyy yksittäisten hedelmien määrän mukaan yleensä 2–4 sirkkatainta. Jätetään vahvin kasvamaan. Riviväli 30–40 cm, taimiväli 5–10 cm. Tuhohyönteiset ja kasvitaudit vaivaavat harvoin. Joskus kirpat ja luteet ovat kiusana, varsinkin kuivina kesinä. Ahkera kastelu pienentää tuhoja. Sopeutunut merelliseen ilmastoon; kasvaa

Korjuu: Korjataan aurinkoisella säällä, jolloin nitraattipitoisuus pienempi. Myös lehdet ovat herkullisia, pieninä salaattiin, isoina pinaatin tapaan.

Säilytys: Voidaan varastoida kellariin joko sellaisenaan tai turpeeseen tai hiekkaan. Voidaan myös pakastaa ryöpättynä tai säilöä etikkaan.

Valitse näistä:


’Albina vereduna’ 1079

Puhtaanvalkoinen, sileähkö kuorinen ja pyöreä juuri. Heirloom-lajike Hollannista. Lehdet myös käyttökelpoisia ruoanlaittoon. Maultaan erittäin makea ja mehukas ja siksi myös lasten suosikki!

Viljely kuten punajuurikas.

Perinnelajike, luomusiemen.

 Valkojuurikas.

2,90

Annos noin 1 gramma