Lakritsikasvi

Lakritsrot

Glycyrrhiza glabra

Monivuotinen. Noin metriseksi kasvava, syväjuurinen lakritsikasvi on hernekasveihin kuuluva ja kotoisin Lähi-Idän ja Kaakkois-Euroopan alueilta. Kasvin juuri on sokeriakin
makeampaa, ja siitä dominikaanimunkit keksivät Englannissa valmistaa makeisia uuttamalla 1500-luvulla. Juuri ei ole musta vaan keltainen, ja lakritsimakeisten väri tuleekin lääkehiilestä.

Viljely: Esikasvatus maalis-huhtikuussa. Siementä ei peitetä, vaan kevyesti painetaan mullan pintaan, itää valossa. Siementen liottaminen yön yli nopeuttaa itämistä. Kylvökset
pidetään valoisassa ja kylmässä, 5–10°C, esim. lavassa. Varottava märkyyttä, kylvöksen tulee olla ilmava. Itää epätasaisesti noin 14–20 päivässä. Viihtyy avoimilla,
hiekkaisilla paikoilla kuten meren läheisyydessä eikä viihdy savimaassa.Kasvi on talvenarka ja kestää max -15°C, joten se kannattaa talvettaa kellarissa tai vastaavassa paikassa. Kukkien poistaminen kasvattaa juuren kokoa.

Lakritsan juuresta voi valmistaa maukasta teetä. Sitä voi käyttää jälkiruokien ja leivonnaisten maustamiseen sekä makeutusaineena.

Valitse näistä:


2,90

Annos noin 20 siementä