Saksankirveli

Spansk körvel

Myrrhis odorata

Kasvaa luonnonvaraisena Alpeilla, Apenniineilla,   Balkanilla   ja   Pyreneillä.  Viljeltiin paljon 1800-luvulla, välillä jäänyt unhoon. N. 70-100cm korkea pensasmainen ruoho, jolla on sananjalkaa muistuttavat lakritsan makuiset lehdet ja valkoinen kukinto. Viljelty paljon 1800-luvulla. Välillä jäänyt unhoon. Suomalaisen nimen on antanut Elias Lönnrot. Ruotsiksi kasvi on spansk körvel eli espanjankirveli. Tieteellinen nimi ’odorata’ tarkoittaa hyvältä tuoksuvaa. 1g = n. 20 siementä.

Kylvö avomaalle mieluimmin syksyllä (kylmäkäsittely). Itämisaika 4-6kk. Viihtyy puolivarjossa, kosteutta pidättävässä, runsasravinteisessa, vettä läpäisevässä kasvupaikassa, pH n. 6,5. Taimiväli 60cm. Kylväytyy myöhemmin itsestään. Ei mielellään muiden kasvien lähelle, sillä juurieritteet haittaavat muiden kasvien kasvua.

Lehdet mausteeksi. Varsia voi käyttää hyvänmakuisina mehupilleinä. Juuri keitetään juurikkaiden tapaan. Koko  kasvi  antiseptinen ja hyvä ruuansulatukselle. Lehdet makeutusaineeksi diabeetikoille. Vihreitä, keskenkasvuisia siemeniä voidaan syödä karkkeina.

Lehdet tuoreina parhaita, voidaan myös pakastaa tai kuivata.

Valitse näistä:


SAKSANKIRVELI 2177

Saksankirveli

2,70

Annos noin 20 siementä