1149_parsakukkakaali_romanesco

KUKKIVAT KAALIT

Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry on valinnut kukkivien kaalien eli kukka- ja parsakaalien ryhmän Vuoden Vihanneksiksi 2016. Tutuimpia ovat kukkakaali ja tavallinen parsakaali. Myös vihreä, lila ja oranssi kukkakaali sekä lila parsakaali ovat kasvattamassa suosiotaan.

Ryhmään kuuluu myös Romanescu-tyypin kukkakaali (kuvassa), joka muodostaa limenvihreään kukintoonsa kartiomaisia nuppuryhmiä fraktaalimaisen matemaattisesti.

KUKKAKAALIEN VILJELY

Meillä viljellyt kukkakaali lajikkeet ovat yksivuotisia, sillä ne eivät tarvitse kylmäjaksoa kukkapään muodostumiseen toisin kuin Keski-Euroopassa viljellyt kaksivuotiset talvilajikkeet. Kukkakaalinpää on itseasiassa varhaiskehitysvaiheeseen jäänyt kukinto, jonka lapakko on paisunut.

Kasvuaika istutuksesta satoon vaihtelee 50-80 vrk:n välillä. Kasvukausi on pitkä, joten kukkakaalit on syytä esikasvattaa taimiksi. Taimikasvatusaika on noin nelisen viikkoa, jos halutaan aikaista satoa. Siemenet voi kylvää huhtikuun puolivälissä, kaksi siementä ruukkuun; myöhemmin heikompi taimi poistetaan. Voi myös kylvää kasvatuslaatikoihin ja koulia taimet potteihin, kun ne alkavat koskettaa toisiaan. Viileys ja valo ovat taimikasvatuksen onnistumisen ehdottomat edellytykset! Jos valoa on runsaasti tarjolla, lämpötila voi olla korkeampi, jopa 18-20 astetta, muuten 12-15 astetta. Taimia voi kasvattaa kasvi- tai viherhuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai kasvilavassa myöhemmin keväällä. Jonkinlainen lämmitin on hyvä olla kylmien öiden varalta, tai sitten taimia on kuskailtava sisältä ulos ja takaisin.

Kukkakaaleille paras viljelylämpotila on melko viileä, 15-20 astetta. Kovin kuumana kesänä voi ilmetä kasvuongelmia. Kevätpuolella lehdet ovat melko kylmänkestävät, mutta kukinto saa herkästi kylmävaurioita. Kukkakaali tarvitsee säännöllisesti vettä.

Kaaleja ei kannata viljellä samassa paikassa kuin joka neljäs vuosi korkeintaan. Näin vältytään möhöjuurelta ja massiivisilta tuholaishyökkäyksiltä. Hyvä kumppani kukkakaalille on erityisesti samettikukka joka torjuu tuholaisia, mutta viereen voi istuttaa myös vaikkapa salaattia, porkkanaa, punajuuririvistön ja yrttejä.

Istutus

Taimet istutetaan avomaalle toukokuussa maahan, jonka ravinnetilanne on hyvä ja pH yli 6,5. Kukkakaali ei viihdy tiiviissä maassa, joten kateviljely pidemmän päälle kannattaa jotta maasta tulee elävä ja kuohkea.  Taimiväli 40–50 cm. Koska kaalikasvit ovat tunnetusti tuholaisten ja pitkäkorvaisten suosiossa, kannattaa käyttää viljelyksien päällä varsinkin alussa kasvutunnelia, harsoa tai mieluusti kaaliverkkoa.

Varhaisimmat kukkakaalit alkavat kehittää kukintopäätä, kun yli 2 cm pitkiä kasvulehtiä on tullut 3-4, kesälajikkeilla 6-8 ja myöhäisimmillä jopa yli 12 kasvulehteä.

Lannoitus

Viljelymaan tulee olla multavaa ja hyvin peruslannoitettua, esim. syys- tai viimeistään kevättöiden yhteydessä tulevaan kaalipenkkiin kannattaa lisätä reilusti kompostia. Lannoitus on hyvä antaa erissä. Kun taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun, lannoitusta voi antaa juhannuksen tienoilla tai aikaisemminkin, jos lehdet ovat haaleat tai kellertävät. Lannoitteena voi käyttää kanankakkaa liotettuna veteen, nokkoskäytettä tai puutarhan vihanneksille tarkoitettua yleislannoitetta (esim. Neudorff). Myös ruohosilppukate lannoittaa hyvin. Älä lannoita liikaa kerralla ja aina mieluiten märkään maahan riviväleihin.

Kukkakaali saa kasvuhäiriöitä herkästi, jos ravinteidensaanti ei ole tasaista. Etenkin boori, molybdeeni ja kalsium ovat tärkeitä kukkakaaleille. Boorin puutos aiheuttaa onkaloita ja laikkuja ja molybdeenin puutos näkyy kääpiökasvuisuutena. Kalsiumin puutos puolestaan aiheuttaa lasimaisia laikkuja kukinnon pintaan. Hapan maa voi altistaa möhöjuurelle, joten kaalimaa on hyvä kalkita noin viiden vuoden välein tai tarpeen mukaan.

PARSAKAALIN VILJELY

Kuten kukkakaalilla, myös parsakaalin parasta antia ovat nuppuvaiheen vihreät, tiheät kukinnot. Koko kasvi kannattaa syödä eikä pidä missään nimessä heittää varsiosaa tai lehtiä kompostiin vaan käyttää ne esimerkiksi wokeissa tai raasteena. Jos kukintoja ei korjaa ajoissa, ne avautuvat ja satona on keltaisia pieniä kukkia (ei paha sekään).

Optimilämpötila parsakaalille on 15-18 astetta, ja parsakaali kestääkin paremmin kylmää kuin kukkakaali. Yli 24 asteen helteessä parsakaali ei enää kasva kunnolla. Kaikkiaan se on kukkakaalia helpompi viljeltävä: se ei saa kasvuhäiriöitä yhtä helposti, ja kestää stressiä paremmin. Myös ravintoarvoltaan parsakaali voittaa kukkakaalin.

Parsakaali pitää myöskin kuohkeasta, humuspitoisesta maasta (pH 6-7,5), joka pidättää hyvin kosteutta. Seisovaa vettä se ei siedä, joten läpäisevä maa tai kohopenkki on hyvä. Parsakaali sopii hyvin astiaviljelyyn. Kuivuminen kasvukauden aikana aiheuttaa harmia kasvussa, joten ruukun on syytä olla kookas.

Esikasvatus ja istutus

Parsakaali on melko nopeakasvuinen, joten aloittamalla esikasvatetulla taimilla ja kylvämällä osan siemenistä suorakylvönä avomaalle on mahdollista saada satoa pitkään. Taimesta korjuuseen kestää noin 12 viikkoa, suorakylvetyt pääsevät satovaiheeseen n. 18-20 viikossa.

Taimet esikasvatetaan esimerkiksi pienissä poteissa (n. 4-6 cm) 3-4 viikkoa, joten huhtikuun lopulla voi aloittaa. Lämpötilan tulisi pysytellä 15 asteen tuntumassa koko taimikasvatusvaiheen ajan.

Istuta ulos touko-kesäkuussa. Toukokuun lopusta alkaen voi alkaa tehdä myös suorakylvöjä. Taimiväli kukkakaalia tiheämpi, 4-6 tainta/neliö (n. 30 cm).

Taimien suojaus ja lannoitus samoin kuin kukkakaalilla. Sato on korjuuvalmis, kun nuput ovat nuppineulanpään kokoisia. Korjuuvaihe menee nopeasti ohitse, joten kasvustoa kannattaa tarkkailla päivittäin varsinkin lämpimällä säällä! Pääkukinnon korjaamisen jälkeen tulee vielä toinen sato maukkaita, pienempiä sivuversoja. Kasvikavereiksi sopivat samat kuin kukkakaalillakin.

 

KUKKA- JA PARSAKAALIN RAVINTOKOOSTUMUSVERTAILU / 100 g

Kukkakaali Parsakaali
Energiapitoisuus 82 KJ 127 KJ
Imeytyvä hiilihydraatti 2,2 g 2 g
Rasva 0,3 g 0,3 g
Proteiini 1,8 g 4,6 g
Omega-6 36 mg 57 mg
Omega-3 105 mg 135 mg
Kalium 370 mg 400 mg
Magnesium 15 mg 24 mg
Rauta 0,6 mg 1,1 mg
A-vitamiini 0,9 mg 85,9 mg
C-vitamiini 61,5 mg 120 mg
K-vitamiini 20 mg 110 mg

Lähde:

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen Fineli -tietokanta. Kukkakaalin ravintokoostumus. Parsakaalin ravintokoostumus,