tyrnin lehdet

TYRNI ON MARJA- JA TEEKASVI

Käytä marjat ja lehdet

Tyrnin marjat, lehdet, kuori ja juuri sisältävät runsaasti erilaisia biologisesti aktiivisia aineita, kuten karotenoideja, hivenaineita ja flavonoideja, sekä kaikkia vitamiiniryhmiä lukuun ottamatta D-vitamiinia.

MARJA: yksi kaikkein ravinnerikkaimmista hedelmistä. Monipuolisen vitamiinivalikoiman lisäksi sillä on marjaksi poikkeuksellisen suuri rasvapitoisuus. Hyödyllisiä monityydyttymättämättömiä rasvahappoja on sekä siemenissä että hedelmälihassa.

LEHTI: ravintoainesisältö on yhtä huikea kuin marjankin, tosin ilman rasvaa. Lehdet sisältävät paljon proteiinia. Lehti on mieto maultaan ja siitä haudutettu tee maistuu miellyttävältä. Maku ei kitkeröidy pitkänkään hauduttamisen aikana. Lehdestä tehdyillä uutteilla on todettu voimakasta antibakteerista vaikutusta. Lehdet ovat omiaan myös viherjauheeksi.

KUORI JA JUURI: tutkittu vasta vähän. Kuoresta on mitattu suuria pitoisuuksia keskushermoston välittäjäainetta serotoniinia, jota käytetään myös mielialalääkkeenä.

Näin saat runsaan sadon

VALITSE kestävät lajikkeet. Suomalaisten lajikkeiden ’Terhi’ ja ’Tytti’ marjakoko on varsin iso ja sato runsas hyvässä maassa ja hyvällä kastelulla.

Ulkomaisista lajikkeista ei vielä ole löytynyt varmoja menestyjiä. Talvivauriot ja versolaikkutauti ränsistyttävät ne viimeistään kymmenessä vuodessa. Varsinkin hedekasveissa eli pölyttäjälajikkeissa kannattaa turvata suomalaisiin ’Rudolfiin’ ja ’Tarmoon’.

HANKI sekä hede- että emikasveja, sillä tyrni on kaksikotinen kasvi.

ISTUTA taimet yhtä hyvään paikkaan kuin herukka, jotta pensaat tuottavat runsaan sadon. Maan on oltava kalkittua, ilmavaa eikä tyrnin juurella saa seisoa vesi kasvukaudella.

Luontaisilla kasvupaikoillaan Suomen länsirannikolla tyrni kasvaa kuivassa ja ravinneköyhässä paikassa, jossa se pärjää kilpailussa elintilasta.

KASTELE pensaita. Se vähintään kaksinkertaistaa tyrnisadon. Lannoita maltillisesti, jos maa on tasapainossa ravinteiden suhteen ja tyrnin juuristo voi hyvin. Tyrnin juuristossa elää Frankia-bakteeri, joka sitoo ilmasta typpeä tyrnin käyttöön.

Kokeile leikkuukorjuuta

Uusi sato-oksien leikkaamiseen ja pakastamiseen perustuva korjuutapa on nopea. Lisäksi marjat säilyvät ehjinä.

Menetelmä sopii vain hyväkuntoiselle ja Suomen ilmastoon sopeutuneelle pensaalle. ’Terhi’ ja ’Tytti’ soveltuvat hyvin leikkuukorjuuseen.

Sato-oksien leikkaaminen pienentää seuraavan vuoden satoa. Koko pensasta ei kannata leikata kerralla. Leikkaamisesta on myös etua. sillä se uudistaa pensasta ja pitää sen matalana, mikä helpottaa keräämistä.

Tee näin:

JAOTTELE pensas 3–4 osaan ja leikkaa niistä vuosittain vain yksi.

LEIKKAA marjoja täynnä oleva oksa ja laita se pussissa pakkaseen vuorokaudeksi, kunnes marjat ovat jäätyneet -25–30 -asteisiksi.

HAKKAA pussia esimerkiksi pöytätasoa vasten, jotta marjat ja lehdet irtoavat.

EROTTELE marjat ja lehdet marjaseulalla.

LAITA marjat pakkaseen nopeasti. Levitä lehdet kuivumaan ritilälle tai paperin päälle. Kuivaamiseen riittää huoneenlämpö.

Lähde: Pähkylä 3/2016, Joka pihan elävä kotiapteekki, vanhempi tutkija, MMM, agronomi, Sanna Kauppinen, Luke.