Muita kevätkukkijoita

Maan tulee olla kuohkeaa ja vettä läpäisevää. Yleensä sipulikasvit viihtyvät auringossa, mutta poikkeuksiakin on. Siis oikeat kasvit oikeille paikoille.

Istutussyvyys on noin 2,5-3 x sipulin korkeus. Lannoitteena käytetään kompostia tai hidasliukoista typpeä sisältävää sipulikasveille tarkoitettua erikoislannoitetta, luu- tai verijauhoa, sarvilastua. Maa kalkitaan tarvittaessa (pH 6-7). Jos multa on kuivaa, se kastellaan.

Sipulit ovat kauneimmillaan suurina ryhminä. Istuta sipulit niin, että näyttää siltä kuin luonto itse olisi suunnitellut niiden paikat. Monet keväällä kukkivat perennat sopivat erinomaisesti sipulikasvien seuraksi, kuten lemmikit, kevätkaihonkukat, imikät sekä tuoksuorvokit.

Lehtien annetaan lakastua omassa tahdissaan. Pitkät lehdet voi letittää. Jos lehdet poistetaan vihreinä, sipulit heikkenevät, eivätkä ehkä enää kuki seuraavana keväänä. Jos sipulikasvit ovat levinneet nurmikolle, on odotettava ja leikattava ruoho vasta sitten, kun sipulien lehdet ovat lakastuneet. Jos lehtien kuivumista ei halua odottaa kesään saakka, valitaan kasveja, joiden lehdet lakastuvat nopeasti. Tällaisia kasveja on muun muassa lumikellot, krookukset, talventähdet ja kiurunkannukset.

Monet sipulikasvit lisääntyvät myös siemenestä. Kun ne saavat rauhassa kehittää siemenensä, ne kylväytyvät itse. Joskus on aika nuorentaa kasvustoja. Kukinnan loppuminen on merkki siitä. Kasvit ovat liian ahtaasti, eivätkä niiden voimat riitä kukkimiseen. Silloin sipulit kaivetaan ylös, erotellaan toisistaan ja istutetaan kunnostettuun penkkiin. Ensimmäisen vuoden kukinta saattaa olla vaatimaton, mutta toisena vuonna uudelleen istutus palkitsee vaivannäön.

Sipulikukat tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Keväällä sirotellaan jotain orgaanista lannoitetta (esimerkiksi sarvilastua, luujauhoa, verijauhoa) maanpinnalle versojen noustessa maasta, toisen kerran heti kukinnan jälkeen. Kun sipulit saavat säännöllisesti ravinteita, maa pysyy kuohkeana, ja sipulit kukoistavat entistä kauniimpana. Verijauheen sanotaan karkottavan hirvet, peurat, rusakot ja kanit tulppaaneista, krookuksista ja muista kukkapenkkien herkuista.

Valitse näistä:

’Blueprint’ -helmililjasekoitus 45 kpl 5160

Kukkasipulit saapuvat puotiin ja varastoon syyskuun alkupäivinä.

Helppohoitoisia, runsaskukkaisia ja tavattoman kauniita. Helmililjasekoituksen värit kulkevat puhtaan valkoisesta siniseen ja tummaan violettiin ja tuovat uuden elävyyden ja pirteyden istutukseen.

Helmililjat kukkivat toukokuussa, korkeus 15-20 cm. Sipulit istutetaan noin 10 cm:n syvyyteen aurinkoon tai puolivarjoon. Viihtyy parhaiten tuoreessa, mutta läpäisevässä maassa. Sipulikoko 6/10.

Nelsongarden -tuotantoa.

11,00€ 5,50€

5 varastossa

Kirjopikarililja, sekoitus 15 kpl 5159

Fritillaria meliacris

Ainoa ruudullinen kukka maailmassa! Kussakin varressa on tavallisesti yksi sirosti nuokkuva, kulmikkaan kellomainen kukka, joka on väriltään tumman viininpunainen ja joskus valkea. Viininpunaisessa kukassa on erikoinen ruutukuviointi. Saksaksi kasvin nimi onkin ’Schachbrettblume, sakkilautakukka’. Kukan tuoksu muistuttaa keisarinpikarililjan tuoksua. Varressa on pari kapeaa ruohomaista lehteä, jotka lakastuvat pian kukinnan jälkeen. Valkoinen, litteänpyöreä sipuli on pieni, vain 2cm halkaisijaltaan. Kasvin korkeus on 25-35 cm. Kukinta-aika touko-kesäkuu.

Kirjopikarililja viihtyy auringossa ja puolivarjossa, kosteahkossa kasvupaikassa, joka ei saa kuivua kesän lepokauden aikanakaan. Kun halutaan mahdollisimman luonnonmukainen vaikutelma, sipulit istutetaan 6-8 cm:n syvyyteen epäsäännöllisin välein. Se leviää hyvin saadessaan olla pitkään samassa paikassa. Kaunis harvassa ruohikossa valkonarsissien ja kevätkellojen kanssa. Istutusaika syyskuu. Sipulikoko 5+

15 varastossa

Nuokkutähdikki 12 kpl 5399

Kukkasipulit saapuvat puotiin ja varastoon syyskuun alkupäivinä.

Ornithogalum nutans
Eksoottinen kaunortar, terttumainen iso kukinto, jossa jopa 20 kellomaista kukintoa.
Kukissa voi nähdä vaalealla pohjalla hopeisia ja vihreitä sävyjä. Kukkii touko-kesäkuussa. Suojaisa kasvupaikka, joka kosteahko, mutta kuitenkin läpäisevä tai nosto talveksi viileään. Sipulikoko 6+. Tuottaja Nelsongarden.

3 varastossa

Espanjansinililja, värisekoitus 10 kpl 5187

Scilla campanulata, Hyacinthoides hispanica

Runsaasti kukkivassa sekoituksessa on valkoisia, sinisiä ja roosanvärisiä kukintoja. Kussakin kukkavarressa on 10-12 kapean kellomaista kukkaa. Tarvitsee runsaasti valoa, humuspitoisen hyvän puutarhamullan sekä läpäisevän kasvualustan. Istutus syys-lokakuussa 12-15 cm:n syvyyteen. Kukkii touko-kesäkuussa.

Sipulikoko 7/8. De Ree -tuotantoa.

5 varastossa

Persianpikarililja 1 kpl 5090

Fritillaria persica

Hieman vaativampi erikoisuus, mutta talvehtinut jopa Pieksämäellä. Tavattoman kauniit tummanliilat kellomaiset kukinnot nousevat tornimaisena korkealle. Läpäisevä, kalkittu maa, suojaisa kasvupaikka tai istutus ruukkuihin. Istutussyvyys 20-30 cm. Kukinta-aika touko-kesäkuu. Korkeus 100-120 cm.

7,50€ 3,75€

2 varastossa

Kirjopikarinlilja, valkoinen 6 kpl 5026

Fritillaria meliacris

Rakastettu kirjopikarililja nyt vain valkoisia kukkia tuottavana! Kasvin korkeus on 25-35 cm. Kukinta-aika touko-kesäkuu.

Sipulikoko 6+
Tuottaja Nelsongarden