Muita kevätkukkijoita

Maan tulee olla kuohkeaa ja vettä läpäisevää. Yleensä sipulikasvit viihtyvät auringossa, mutta poikkeuksiakin on. Siis oikeat kasvit oikeille paikoille.

Istutussyvyys on noin 2,5-3 x sipulin korkeus. Lannoitteena käytetään kompostia tai hidasliukoista typpeä sisältävää sipulikasveille tarkoitettua erikoislannoitetta, luu- tai verijauhoa, sarvilastua. Maa kalkitaan tarvittaessa (pH 6-7). Jos multa on kuivaa, se kastellaan.

Sipulit ovat kauneimmillaan suurina ryhminä. Istuta sipulit niin, että näyttää siltä kuin luonto itse olisi suunnitellut niiden paikat. Monet keväällä kukkivat perennat sopivat erinomaisesti sipulikasvien seuraksi, kuten lemmikit, kevätkaihonkukat, imikät sekä tuoksuorvokit.

Lehtien annetaan lakastua omassa tahdissaan. Pitkät lehdet voi letittää. Jos lehdet poistetaan vihreinä, sipulit heikkenevät, eivätkä ehkä enää kuki seuraavana keväänä. Jos sipulikasvit ovat levinneet nurmikolle, on odotettava ja leikattava ruoho vasta sitten, kun sipulien lehdet ovat lakastuneet. Jos lehtien kuivumista ei halua odottaa kesään saakka, valitaan kasveja, joiden lehdet lakastuvat nopeasti. Tällaisia kasveja on muun muassa lumikellot, krookukset, talventähdet ja kiurunkannukset.

Monet sipulikasvit lisääntyvät myös siemenestä. Kun ne saavat rauhassa kehittää siemenensä, ne kylväytyvät itse. Joskus on aika nuorentaa kasvustoja. Kukinnan loppuminen on merkki siitä. Kasvit ovat liian ahtaasti, eivätkä niiden voimat riitä kukkimiseen. Silloin sipulit kaivetaan ylös, erotellaan toisistaan ja istutetaan kunnostettuun penkkiin. Ensimmäisen vuoden kukinta saattaa olla vaatimaton, mutta toisena vuonna uudelleen istutus palkitsee vaivannäön.

Sipulikukat tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Keväällä sirotellaan jotain orgaanista lannoitetta (esimerkiksi sarvilastua, luujauhoa, verijauhoa) maanpinnalle versojen noustessa maasta, toisen kerran heti kukinnan jälkeen. Kun sipulit saavat säännöllisesti ravinteita, maa pysyy kuohkeana, ja sipulit kukoistavat entistä kauniimpana. Verijauheen sanotaan karkottavan hirvet, peurat, rusakot ja kanit tulppaaneista, krookuksista ja muista kukkapenkkien herkuista.

Valitse näistä:

Pinkkiä tuoksua 18 kpl 5804

’Candy Prince’-tulppaaneja ja ’Woodstock’-puutarhahyasintteja

Tyylikäs yhdistelmä syvän purppuranpunaisia, tuoksuvia hyasintteja ja vaalean malvanvärisiä keskiaikaisia, yksinkertaisia tulppaaneja. Hieno istutettuna ruukkuun, mutta toimii hyvin myös perennapenkissä.

Vaatii suojaisan, hiekkapitoisen ja valoisan kasvupaikan. Istutussyvyys 15-20 cm, istutusväli 10-15 cm. Istutuskohta kannattaa peittää lehti- tai olkikerroksella. Sipulikoko 12+, 15-16. Nelsongarden-tuotantoa.

19 varastossa

Tummahelmililja ’Siberian Tiger’ 15 kpl 5797

Muscari armeniacum ’Siberian Tiger’

Vahva ja vankka valkoinen helmililja, isokokoinen, tiheä, tuoksuva kukinto. Helmililja viihtyy kaikenlaisilla vettä läpäisevillä mailla. Istutusaika syys-lokakuu, 8-10 cm:n syvyyteen. Anna kasvurauha. Voi lisätä sivusipuleista. Voidaan hyötää ruukuissa.
De Ree -tuotantoa.

15 varastossa

Keisarinpikarililja ’Lutea’ 1 kpl 5071

Fritillaria imperialis ’Lutea’

Yksi vanhimmista koristekasveista, tuotiin Eurooppaan jo 1576. Korkeus noin 90 cm. Varressa on alhaalla enemmän, ylempänä vähemmän lehtiä. Aivan ylimpänä on ruusuke, jossa lehtiä pystyasennossa. Ruusukkeen alla on erityisen isot, nuokkuvat kellomaiset kukat, joita voi olla 3-5. Jokaisen kehälehden tyvessä on mesipisaroita tuottava rauhanen, medestä kerrotaan monenmoisia tarinoita. Sipuli on kookas, voimakashajuinen, sanotaan karkottavan myyriä. Istutusaika syyskuu. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa, lämpimässä paikassa. Maan tulee olla kalkkipitoinen ja ravinteikas. Istutus noin 20 cm;n syvyyteen.  Voidaan lisätä sipulin tyvessä olevista pikkusipuleista. Annetaan kasvurauha.

Tuottaja Nelsongarden.

10 varastossa

Espanjansinililja, värisekoitus 15 kpl 5187

Scilla campanulata, Hyacinthoides hispanica

Runsaasti kukkivassa sekoituksessa on valkoisia, sinisiä ja roosanvärisiä kukintoja. Kussakin kukkavarressa on 10-12 kapean kellomaista kukkaa. Tarvitsee runsaasti valoa, humuspitoisen hyvän puutarhamullan sekä läpäisevän kasvualustan. Istutus syys-lokakuussa 12-15 cm:n syvyyteen. Kukkii touko-kesäkuussa.

Sipulikoko 7/8. De Ree -tuotantoa.

12 varastossa