Kukkakaali

Blomkål

Brassica oleracea Botrytis-Ryhmä

Kehittynyt luultavasti parsakaalista. Viljely aloitettu ehkä Kreikassa, mistä levinnyt Italian kautta muualle Eurooppaan. 1 g = n. 200–350 siementä.

Viihtyy multavassa, ilmavassa ja ravinteikkaassa maassa, pH n. 7,0 (yli 6,5). Kylvö huhtikuun puolivälissä, kaksi siementä ruukkuun; myöhemmin heikompi taimi poistetaan. Taimikasvatusaika 4–5 viikkoa. Istutus ulos mahdollisimman aikaisin touko–kesäkuun vaihteessa. Taimiväli 40–50 cm. Taimien tyvet voi mullata. Kuivina kausina kastellaan runsaasti. Ei saa antaa kuivua! Tuholaisten vuoksi hyvä suojata harsolla tai kasvuverkolla. Meillä viihtyvien lajikkeiden suotuisin kasvulämpötila on 15–20 astetta. Jos vrk:n keskilämpötila ylittää jatkuvasti 20–24 astetta, voi ilmetä kasvuongelmia kukinnon muodostumisessa. Toinen ongelma on ns. ”napittuminen”. Sen voi aiheuttaa typen puute tai muu kasvustressi. Onkin oltava tarkkana, etteivät taimet pääse kasvamaan liian isoiksi, jolloin on usein edellä mainittuja ongelmia. Lannoite annetaan jaettuna.

Korjataan, kun kukkapää on tarpeeksi suuri, kiinteä ja vielä kauniin värinen.

Voidaan varastoida muutamia viikkoja kellarissa tai kylmiössä. Säilyy parhaiten 0-asteessa, ilman suhteellisen kosteuden ollessa 97-100%. Ihanteellisissa olosuhteissa kesälajikkeet säilyvät 3-4- ja myöhäisemmät 6-8-viikkoa. Talveksi voidaan pakastaa tai hapattaa muiden kasvisten, kuten keräkaalin kanssa.

Valitse näistä:


Kukkakaali ’SUNSET’ f1 1208

Kasvuaika n. 65–75 vrk. Keskikokoinen kukinto. Poikkeaa perinteisestä kukkakaalista oranssin värinsä puolesta. Sopii erikoisen hyvin raakana salaatteihin ja tietysti keitettynä.

3,40

Annos noin 15 siementä

Varasto loppu

Kukkakaali ’CLAPTON’ f1 1290

Keskivarhainen F1-hybridi. Kauniit, verholehtien suojaamat valkoiset kukinnot. Resistentti möhöjuurelle!

4,40

Annos noin 30 siementä

Varasto loppu

Kukkakaali ’Snowball’ 1201

Kasvuaika n. 68 vrk. Kauniin muotoinen verholehtien suojaama lumivalkoinen kukinto. Erittäin suosittu.

2,40

Annos noin 0,5 g