Kesäkurpitsa

Squash

Cucurbita pepo

Yv. Herkullisista kesäkurpitsoista on jalostettu mitä monimuotoisempia lajikkeita. Nykyiset lajikkeet ovat pääasiassa pensastavia. Satoa kerättäessä haittana on edelleen lehtien ’piikkisyys’. Zuccini-nimitys on peräisin Italiasta, missä sen tyyppisiä lajikkeita jalostettiin ja kasvatettiin etenkin 1900-luvun alkupuolella. Sieltä ’zuccinit’ levisivät kaikkialle maapallolle. Meillä  viljely yleistyi vasta 1970-luvulla.

 

Lämmin, kovilta tuulilta suojattu kasvupaikka, Hyvin lannoitettu, kompostilla vahvistettu, ilmava maa, pH 6,0-7,5. Lannoitus annetaan jaettuna. Esikasvatus (noin 3 viikkoa) toukokuun alussa tai kylvö etelässä kesäkuun alkupuolella suoraan kasvupaikalle, kylvösyvyys 2-3cm. Siemen itää 6-10 vrk:ssa. Itämislämpö- tilan oltava vähintään +15 astetta, ihanne 20-22 astetta.  Myöhempi  kasvatuslämpötila  päivisin n. 18 ja öisin 14 astetta. Taimet on karaistava ennen ulos istutusta. Istutustiheys 1-2 tainta neliölle, riviväli 1-2m. Kasvaa hyvin, kun lämpötila on 15-25 asteen välillä. Hallanarka. On hyvä laittaa istutuksen yhteydessä kasvamaan harson alle, joka poistetaan kukinnan alkaessa. Kastellaan runsaasti, kärsii kuitenkin liiallisesta märkyydestä. Maa ei saa missään vaiheessa päästä kuivumaan. Jos kasvu pysähtyy, ja lehdet näyttävät ’aneemisilta’ on lisälannoituksen aika. Kasvuolosuhteiden ollessa hyvät, tuskin mitkään kasvitaudit vaivaavat. Voidaan kasvattaa myös astiassa. Sisällä kasvatettaessa on huolehdittava pölytyksestä.

Korjuu: Hedelmät kerätään nuorina, muuten sisus sitkistyy, eikä kelpaa tuoreena syötäväksi. Yleinen ohje on kerätä ne 14-21cm:n mittaisina. Mitä isompina hedelmät korjataan, sitä pienempi on kasvin kappalesatomäärä. Hedelmän voi irrottaa varresta joko leikkaamalla tai kiertämällä. Mitä enemmän korjataan, sitä enemmän saa satoa.

Säilyvyys on sitä parempi mitä kehittyneempi hedelmä on. Jos kuori on jo paksuuntunut, se voi säilyä kelvollisena 2-4 kk lämpötilan ollessa 10-13 astetta. Nuoret, ohutkuoriset hedelmät säilyvät hyvinä n. pari viikkoa.

Käytetään raakana salaateissa ja leivän päällä, kypsennettyinä padoissa, keitoissa, leivonnaisissa ja sellaisenaan. Kukat (käytetään hedekukkia) ovat syötäviä joko salaateissa tai friteerattuina. Ne kastellaan pannukakkutaikinaan ja keitetään öljyssä. Siemenet ovat erittäin terveellisiä.  Niitä voi lisätä leipätaikinaan tai syödä sellaisenaan mielellään paahdettuina. Suurista kesäkurpitsoista voidaan keittää sokerin kanssa hilloa. Keitetty löysä kurpitsa voidaan pakastaa ja käyttää esimerkiksi pullataikinaan maidon asemesta.

Valitse näistä:


Kesäkurpitsa ’Goldrush’ F1 1686

F1-hybridi eli kahden hyvän vanhemman risteymä, jolla on saatu samaan kasviin toivotut hyvät ominaisuudet.  Kaikki siemenet ovat tasalaatuisia. Laajalti tunnettu. Kasvuaika n. 55 vrk. Hedelmät sileitä, tasakokoisia, kullankeltaisia. Runsassatoinen. Malto vaaleankeltainen.  Viljelyvarma.

2,50€

Annos noin 10 siementä