PAPRIKA

Sötpaprika

Capsicum annuum var grossum

Paprikat, perunan ja tomaatin sukulaiset, ovat todennäköisesti kotoisin Keski-Amerikasta, Bolivian ja/tai Perun alueilta. Siellä niitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Kulkeutuivat Eurooppaan monen muun kasvin ohella Kolumbuksen kyydissä. Vihannespaprika sisältää beetakaroteenia (punaiset) sekä runsaasti C-vitamiinia. Kylvöstä korjuuseen kestää n. 130-160vrk.

Esikasvatus aloitetaan helmi-maaliskuussa. Itämislämpö 22-24°C, itämisaika 10- 18vrk. Minimilämpötila itämiselle 11 astetta ja kasvulle 14 astetta. Pikkutaimet koulitaan ja karaistaan. Kasvupaikka lämmin seinusta tai kasvihuone. Kasvaa ruukussa myös valoisalla ikkunalla. Taimiväli 30-50cm. Multava maa. Ei vaadi niin voimakasta lannoitusta kuin tomaatti. Lämpö kasvukauden aikana ei saa nousta yli 30°C, koska silloin kukat putoavat herkästi. Hedelmöitykselle ihanteellisen lämpötila on 18- 22 astetta. Pitkään jatkuva viileys vahingoittaa juuristoa ja johtaa kasvun pysähtymiseen. Kasvun aikana tarvitsee runsaasti valoa ja kosteutta. Samoja tauteja ja tuholaisia kuin tomaatilla. Harmaahome lienee hankalin. Säännöllinen suihkutus torjuu kirvoja ja mustalahoa. Itsepölytteinen! Hyvissä olosuhteissa monivuotinen.

Valitse näistä:


Paprika ’SWEET SUNSHINE F1’ 1107

Amppelikasvatukseen  tai  ruukkuviljelyyn.  Yksi  taimi tuottaa 200-300 pientä, makeaa, kapean pitkulaista, oranssinkeltaista hedelmää. Koristeellinen kasvi!

 

4,20€

Annos noin 6 siementä
Paprika ’PUSZTAGOLD’ 1044

Keskiaikainen ja satoisa. Hedelmät suuria, kirkkaankeltaisia, paksuseinämäisiä, päästä tylppiä. Maku mieto, mutta aromaattinen. Voidaan käyttää kypsymättömänäkin! Sopii hyvin täytettäväksi!

Biodynaaminen siemen

2,70€

Annos noin 10 siementä
Paprika ’NEW ACE F1’ 1924

Yksi aikaisimmista ja kestävimmistä lajikkeista. Kasvuaika taimivaiheesta n. 50 vrk. Pienikokoinen, hedelmä (60-70 g) muuttuu tummanvihreästä syvänpunaiseksi. Viljelyvarma. Sopii hyvin ikkunalautaviljelyyn sekä lämpimään kasvupaikkaan ulos.

 

2,50€

Annos noin 15 siementä
Paprika ’MAVRAS F1’ 1001

Mielenkiintoisen  värinen: muuttuu  kypsyessään tummanpunaisesta kiiltävän tummanvioletiksi. Hedelmä 3-4-lokeroinen, paksuseinäinen ja painava. Kasvutapa rehevä. Nopeakasvuinen ja runsassatoinen. Silmänruokaa salaattikulhossa.

4,20€

Annos noin 10 siementä
Paprika ’ARIANE’ F1 1002

Nykyaikainen, hyväksi koettu hollantilainen viljelyvarma ja tukevakasvuinen lajike. Kasvuaika n. 57 vrk. Malto paksu, mehukas ja makea. Kypsyessään muuttuu vihreästä loistavan oranssiksi.

 

4,20€

Annos noin 10 siementä