Raidallinen punajuuri

Beta vulgaris var. cruenta

Kaksivuotinen, viljellään yksivuotisena. Punajuuren oletetaan olevan aasialaista alkuperää. Eurooppaan se on kulkeutunut ehkä arabien tuomana. Kreikassa viljeltiin jo ennen ajanlaskumme alkua. Suomessa punajuurta alettiin viljellä vasta 1800-luvulla. Värinsä se saa betasyaniinistä, joka on savikkakasveille tyypillinen typpipitoinen väriaine. Tunnetaan myös keltaisia ja valkoisia muotoja, joita kutsutaan kelta- ja valkojuurikkaiksi. Ne ovat samoja kasveja, mutta niistä puuttuu vain tämä väriaine. Muoto vaihtelee melkoisesti, on jalostettu pallomaisia, litteänpyöreitä sekä pitkäjuurisia lajikkeita. Juurimukulan renkaallinen rakenne johtuu sen erikoisesta paksuuskasvusta, missä kuoren alle kehittyy useita sisäkkäisiä jakautumiskykyisiä soluvyöhykkeitä.

1 g = n. 60–90 siementä.

Viihtyy aurinkoisessa, kosteutta pidättävässä, syvämultaisessa puutarhamaassa, joka on mielellään lannoitettu edellisenä syksynä. Vältettävä liiallista typpilannoitusta, koska kuuluu nitraatteja suosiviin kasveihin. Liiallinen kalkki taas tekee punajuuret rupisiksi (maan sädesieni). Kylvö touko-kesäkuussa parin sentin syvyyteen. Taimettumisaika 18 asteessa n. viikko, mutta 8 asteessa kolme viikkoa. Yhdestä siemenestä kehittyy yksittäisten hedelmien määrän mukaan yleensä 2–4 sirkkatainta. Jätetään vahvin kasvamaan. Riviväli 30–40 cm, taimiväli 5–10 cm. Tuhohyönteiset ja kasvitaudit vaivaavat harvoin. Joskus kirpat ja luteet ovat kiusana, varsinkin kuivina kesinä. Ahkera kastelu pienentää tuhoja. Sopeutunut merelliseen ilmastoon; kasvaa parhaiten 15–20 asteen lämmössä, kun ilma on kosteaa. Annoksesta riittää n. 5–10 rivimetrille.

Korjataan aurinkoisella säällä, jolloin nitraattipitoisuus pienempi. Myös lehdet ovat herkullisia.

Voidaan varastoida kellariin joko sellaisenaan tai turpeeseen tai hiekkaan. Voidaan myös pakastaa ryöpättynä tai säilöä etikkaan.

Valitse näistä:


Barbietola 1015

Kasvuaika n. 60 vrk. Pyöreä ja makea. Erikoisen näköinen malto: punavalkoraitainen. Muistuttaa tikkataulua. Ruotsalaiset kutsuvat lajiketta ’polkagrisrödbeta’–ksi. Keitettynä muuttuu tasavärisemmäksi, mutta vaaleampia raitoja voi erottaa.

2,20€

Annos noin 3 g