Oranssi-iiso

Praktanisisop

Agastasche aurantiaca

Kotoisin Pohjois-Amerikasta. Meillä vielä aika tuntematon. Anikselta, joidenkin mielestä mintulta tuoksuvat kauniit lehdet. Kauniit kukat oranssit. Korkeus n. 30-40cm.

1 g = 500 siementä

Esikasvatus maalis-huhtikuussa. Itää 18-24 asteessa parissa viikossa. Karaistut taimet ulos hallojen mentyä. Viihtyy auringossa, hiekkapitoisessa mullassa lämpimällä kasvupaikalla. Kestää kuivuutta. Kukinta heinä-elokuussa. Kukkii jo ensimmäisenä vuonna. Talvella voi peittää havuilla. Melko hyvä mesikasvi kimalaisille ja mehiläisille. Melko hyvä perhoskasvi

Latvaversot korjataan täyskukinnan aikaan heinäkuun lopulla, loput jätetään toista satoa varten. Kuivataan. Pehmeän tuoksun ja hyvän lakritsimaisen  maun vuoksi erinomainen teeaines joko yksin tai sekoituksissa. Suosittu teesekoituksena, joka sisältää iisoa, sitruunamelissaa ja minttua. Kukat ja lehdet voi hienontaa jälkiruokakastik- keisiin, ripotella leivonnaisiin tai käyttää kakun koristeena. Sillä voidaan maustaa omena- ja karviaishillot sekä keitot  ja  kiisselit.  Käytetty rohtona hengitys- ja ruuansulatusvaivoihin. Kaunis kukkakimpuissa. Voi kuivata myös kuivakukaksi.

Valitse näistä:


ORANSSI-IISO ’tango’ 2109

Oranssi-iiso

4,20€

Annos noin 0,1 g