Annalan perennaistutukset

Helsingin toiseksi vanhimmassa maisemapuistossa on upeat perennaryhmät.

Katsottavaa riittää keväästä pitkälle talveen.

heinäkuun loppu 2

Hurmaava kokonaisuus

Hämeentietä kulkeva saa ihailla Annalan kohdalla yhtä Helsingin kaupungin näyttävimmistä perenna-istutuksista. Komea perenna-akseli kurottuu Hämeentieltä melkein Annalan huvilalle saakka. Historialliselle puuhuvilalle  noustaan kivisiä ”aasinportaita”.

Kukkivien ja lehtevien perennojen luoma kokonaisuus  on harmoninen ja erittäin runsaslajinen: lajeja ja lajikkeita on yli 80. Kukinta jatkuu koko kesän ja värit sointuvat toisiinsa.

Istutuksen luonne ja värisävyt sekä kasvien luomat yhdistelmät muuttuvat kesän eri vaiheissa. Ilme vaihtelee myös vuosittain; jotkin lajit kukoistavat kuivina ja lämpiminä kesinä, toiset taas kosteina.

Annalan perennaryhmä on hieno esimerkki, miten elämyksellinen ja pitkään kukkiva voikaan taidokkaasti suunniteltu ja hoidettu perennaistutus parhaimmillaan olla.

Teksti ja kuvat puutarhatieteilijä Satu Tegel

IMG_1211 2

Vuodenaikojen vaihtelu

Touko–kesäkuussa perennat ovat vasta nousemassa ja ryhmää hallitsevat valkoiset ja punaiset tulppaanit, ukkolaukat ja siniset tähtihyasintit. Kesäkuussa huomion keräävät sinisen eri vivahteet.

Loppukesää kohden yhä utuisammat sävyt ottavat vallan: heinien hopeisuus korostaa vaaleanpunaisia ja sinertäviä sävyjä. Värikkäimmillään istutus hehkuu syys–lokakuussa, kun naapuritontin vaahterat ja kirsikat koreilevat taustalla ruskan väreissä.

Lumi- ja pakkaskausina elefanttiheinät ja muut talventörröttäjät hohtavat kuuraisina talvisessa maisemassa.

Kasvit ovat pääosin vahvoja ja peittäviä. Istutusten hoito koostuu muutamasta kitkentäkerrasta ja vanhojen kukintojen poistosta. Ryhmää lannoitetaan lähinnä eloperäisillä lannoitteilla ja katteena käytetään ruoho- tai lehtisilppua. Kasvualustoja ei harata.

 

Annalan pesyyskuun loppu 2

Perennaryhmän taustaa

Alun alkaen Annalan perennaryhmän suunnitteli maisema-arkkitehti Gretel Hemgård puiston peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2000.

Noin 320 neliön suuruinen ryhmä suunniteltiin moderniksi ja kokeilevaksi uuden hollantilaisen tyylin mukaan. Sommittelussa käytettiin reheviä, suurikokoisia lajeja sekä heiniä. Värisävyihin ja ryhmittelyyn kiinnitettiin erityistä huomiota. Lajirikkaudella ja kokeilevuudella haluttiin korostaa Annalan luonnetta puutarhakulttuurin keskuksena.

Suunnitelman päivitys tilattiin vuonna 2013 perennasuunnitteluun erikoistuneelta hortonomi AMK Lotta Mäkiseltä. Tavoitteena oli säilyttää alkuperäisen suunnitelman rehevä ja kokeileva luonne. Erityisesti haluttiin valita Luonnonvarakeskuksen (LUKE) perennatutkimushankkeessa hyväksi havaittuja lajeja ja lajikkeita.

Ryhmään on istutettu myös Annalassa jo ennestään kasvanutta kurjenmiekkaa ja muita vanhoja kasvilöytöjä.