OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mäntysuopaliuos

2–3 dl nestemäistä mäntysuopaa
10 l vettä (lämmintä)

Käyttö: Ainekset sekoitetaan keskenään. Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Nokkosvesi

1 kg tuoreita nokkosia tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Kaada nokkosten päälle noin 20-asteinen vesi ja annea seistä vuorokausi ja siivilöi. Käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvojen torjuntaan. Vesi toimii myös typpilannoitteena!

Nokkoskäyte

1 kg tuoreita nokkosia tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Kaada nokkosten päälle noin 20-asteinen vesi ja anna seistä 4–5 vrk tai jopa kaksi viikkoa. Sen jälkeen liuoksen voi siivilöidä. Laimenna vedellä  1:10.  Nokkoskäyte on erittäin typpipitoinen lannoite, jonka haju on ’’mahtava’’.

Peltokortekeite

1 kg tuoretta peltokortetta tai
150 g kuivattua
10 l vettä

Käyttö: Keitä seosta hiljalleen teräskattilassa 20–30 min. Siivilöi ja käytä 1:5 laimennoksena sienitautien torjunnassa (home, rutto, ruoste, härmä). Keite sisältää runsaasti piitä, joka vahvistaa kasvisolukkoa.

Pietaryrttivesi

300 g tuoretta pietaryrttiä tai
30 g kuivattua
10 l vettä

Käyttö: Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua vähintään 15 minuuttia. Siivilöi ja käytä laimentamattomana vadelmaa ja mansikkaa vaivaavien homesienien torjuntaan ja lehtipistiäistä vastaan. Muille kasveille 1:2 laimennos hometta ja ruostetta vastaan.

Sipuli- ja valkosipulitee

75 g silputtua sipulia
10 l vettä

Käyttö: Kaada kiehuva vesi silputun sipulin päälle, anna hautua vähintään 15 minuuttia ja siivilöi. Voit valmistaa teen joko molemmista yhdessä tai erikseen. Käytä laimentamattomana erityisesti mansikkahometta vastaan. Kastele kolmena perättäisenä päivänä. Valkosipuliliuos sopii  lehtokotiloiden häätämiseen koristekasveista. Ruiskuta lehdet useaan kertaan kesän aikana.

Rohtoraunioyrttikäyte

1 kg tuoretta rohtoraunioyrttiä tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Valmista samalla tavalla kuin nokkoskäyte. Käytä 1:10 laimennoksena pieneliötoiminnan aktivoimiseen ja kasvun edistämiseen. Käyte on kaliumpitoinen typpilannoite, joka on erinomaista muun muassa tomaatille ja marjoville kasveille.

Minttutee

Lasillinen tuoreita mintun lehtiä
4 lasillista vettä

Käyttö: Soseuta mintun lehdet ja pieni vesimäärä tehosekoittimessa. Lisää loppu vesi ja se siivilöi. Käytä 1:4 laimennettuna ruiskutteena kirvoja ja tuholaisten toukkia vastaan.

Raparperivesi

600–700 g raparperin lehtiä
5 l vettä

Käyttö: Keitä lehtiä vedessä teräskattilassa puolisen tuntia ja siivilöi. Käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvojen vaivaamille kasveille.

Omenaviinietikkasumute

1 rkl omenaviinietikkaa
2 l vettä

Käyttö: Sekoita etikka ja vesi. Käytä sienitautien, esimerkiksi härmän, torjuntaan.

Chilisumute

1 voimakas chili
2 l vettä

Käyttö: Sekoita paloiteltu chili pienessä vesimäärässä tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Lisää siivilän läpi valutettuun nesteeseen loput vedestä. Käytä kaikenlaisten tuhohyönteisten torjuntaan.