OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Suojele luontoa ja maaperää

Monet tavalliset ja haitattomilta vaikuttavat aineet, kuten esimerkiksi suola, mäntyöljy, pesuaine, säilöntäaine ja keinotekoinen makeutusaine, eivät sovellu torjunta-aineeksi. Käytä kemikaaleja vastuullisesti, ja selvitä aineen vaikutus luontoon ja maaperään. Huomioi myös, että osa  torjuntalitkuista soveltuu vain koristekasveille.

Nämä reseptit pohjautuvat perinnäistietoon.

Tukesin KemiDigi ylläpitää listaa Suomessa hyväksytyistä perus- ja torjunta-aineista:

https://tukes.fi/kasvinsuojeluainerekisteri

Peltokortekeite

1 kg tuoretta peltokortetta tai
150 g kuivattua
10 l vettä

Käyttö: Keitä seosta hiljalleen teräskattilassa 20–30 min. Siivilöi ja käytä 1:5 laimennoksena sienitautien torjunnassa (home, rutto, ruoste, härmä). Keite sisältää runsaasti piitä, joka vahvistaa kasvisolukkoa.

Pietaryrttivesi

300 g tuoretta pietaryrttiä tai
30 g kuivattua
10 l vettä

Käyttö: Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua vähintään 15 minuuttia. Siivilöi ja aimenna suhteessa 1:2.  Käytä koristekasveja vaivaavien homesienien ja ruostesienien torjuntaan. Älä käytä syötäville kasveille!

 

 

Omenaviinietikkasumute

1 rkl omenaviinietikkaa
2 l vettä

Käyttö: Sekoita etikka ja vesi. Käytä sienitautien, esimerkiksi härmän, torjuntaan.

 Raparperivesi

600–700 g raparperin lehtiä
5 l vettä

Käyttö: Keitä lehtiä vedessä teräskattilassa puolisen tuntia ja siivilöi. Käytä laimentamattomana ruiskutteena kirvojen vaivaamille koristekasveille. Älä käytä syötäville kasveille.

Sipuli- ja valkosipulitee

75 g silputtua sipulia
10 l vettä

Käyttö: Kaada kiehuva vesi silputun sipulin päälle, anna hautua vähintään 15 minuuttia ja siivilöi. Voit valmistaa teen joko molemmista yhdessä tai erikseen. Käytä laimentamattomana erityisesti mansikkahometta vastaan. Kastele kolmena perättäisenä päivänä. Valkosipuliliuos sopii  lehtokotiloiden häätämiseen koristekasveista. Ruiskuta lehdet useaan kertaan kesän aikana.

Nokkosvesi

1 kg tuoreita nokkosia tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Anna  nokkosten olla  vedessä 1–2 vuorokautta. Siivilöi ja sumuta kirvoja vastaan. Uusi käsittely useita kertoja.

Chilisumute

1 voimakas chili
2 l vettä

Käyttö: Sekoita paloiteltu chili pienessä vesimäärässä tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Lisää siivilän läpi valutettuun nesteeseen loput vedestä. Käytä kaikenlaisten tuhohyönteisten torjuntaan. Varo sumutteen joutumista silmiin.

Minttutee

Lasillinen tuoreita mintun lehtiä
4 lasillista vettä

Käyttö: Soseuta mintun lehdet ja pieni vesimäärä tehosekoittimessa. Lisää loppu vesi ja se siivilöi. Käytä 1:4 laimennettuna ruiskutteena kirvoja ja tuholaisten toukkia vastaan.

Rohtoraunioyrttikäyte lannoitteeksi

1 kg tuoretta rohtoraunioyrttiä tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Valmista samalla tavalla kuin nokkoskäyte. Käytä 1:10 laimennoksena pieneliötoiminnan aktivoimiseen ja kasvun edistämiseen. Käyte on kaliumpitoinen typpilannoite, joka on erinomaista muun muassa tomaatille ja marjoville kasveille.

Nokkoskäyte lannoitteeksi

1 kg tuoreita nokkosia tai
250 g kuivattua
5 l vettä

Käyttö: Kaada nokkosten päälle noin 20-asteinen vesi ja anna seistä 4–5 vrk tai jopa kaksi viikkoa. Sen jälkeen liuoksen voi siivilöidä. Laimenna vedellä  1:10.  Nokkoskäyte on erittäin typpipitoinen lannoite, jonka haju on ’’mahtava’’.