Eloperäinen kate on synteettistä katetta parempi valinta.

Eloperäinen kate on synteettistä katetta parempi valinta.

KOTIPUUTARHURIN MUOVIOPAS

Muovin käyttöön on syytä kiinnittää huomiota viljelipä kasveja palstalla, pihalla tai parvekkeella.

Mikromuovien lisäksi riskejä ovat muovituotteiden sisältämät haitta-aineet etenkin silloin, kun muoveja käytetään niiden käyttötarkoitusten vastaisesti.

KOTIPUUTARHURIN MUISTILISTA

• Käytä muovia harkiten ja valitse aina käyttötarkoitukseen sopiva tuote. Tutustu  muovituotteissa ja pakkauksissa oleviin merkintöihin.

• Korvaa muovituote luonnonmateriaalista valmistetulla tuotteella, jos sellainen vain on tarjolla.

• Älä vie puutarhaan haurastuvia muovituotteita, kuten kalvoja, ruukkuja tai kalusteita.

• Poista haurastuva katemuovi ajoissa. Näin saat poistettua sen ehjänä.

• Tarkista että pitkäaikaiseen käyttöön tuleva muovituote on UV-suojattu. UV-suojatut katekankaat ja kasvihuonemuovit ovat ympäristön kannalta turvallisempia kuin UV-säteilyn vaikutuksesta nopeasti hajoavat.

JUURIMATOT JA SUODATINKANKAAT

Jos kyseessä on synteettinen materiaali, haurastumisen myötä maaperään päätyy pieniä muovihiukkasia. Suosi luonnonmateriaaleja.

BIOHAJOAVAT MUOVIKATTEET

Myös biohajoavaista muoveista voi olla haittaa. Mikä on biohajoavaa kompostilaitoksessa, ei välttämättä ole sitä luonnossa.

Todennäköisesti monet biohajoavatkin muovit hajoavat maaperässä pitkään ja ehtivät sinä aikana vaikuttaa maaperän mikrobiyhteisöön, jos ne sekoitetaan käytön jälkeen maaperään.

HUOMIOI VILJELYKÄYTÖSSÄ KEMIKAALIT

Muovien mahdolliset haitta-aineet ovat mahdollinen riskitekijä mikromuovien ohella. Vaarallisia aineita sisältävät muovit voivat ehjänäkin aiheuttaa riskejä terveydelle ja ympäristölle.

Evira vastaa elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien materiaalien kelpoisuudesta. Sääntelyn kautta tuotteiden pitäisi olla tämän hetkisen tiedon mukaan turvallisia. Edellyksenä on, että viljelyssä käytetään vain elintarvikkeiden tuotantoon soveltuvia tuotteita ja niiden vaikutus elintarvikkeisiin on huomioitu riskinarvioinnissa.

Esimerkiksi laastipaljuja ja -ämpäreitä ei ole tarkoitettu viljelykäyttöön.

Lähde: Pähkylä 1/2019