OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siementen kylmäkäsittely

Kylmäkäsittely on tarpeen monilla kasvilajeille, jotta niiden siemenet itävät. Menetelmä on kaksivaiheinen. Ensin siementen annetaan imeä vettä huoneenlämmössä, jonka jälkeen ne laitetaan kylmään. Tarvittava aika on yleensä 4–8 viikkoa lajista riippuen. Kylmäkäsittely on ajoitettava niin, että siemenet voi kylvää huhti-kesäkuun välisenä aikana.

Pakkasta itääkseen vaativat siemenet on syytä kylvää ulos syksyllä, jolloin ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn. Syyskylvö sopii kaikille kylmäkäsittelyä vaativille lajeille. Jos perenna pystyy itämään ilman kylmäkäsittelyä, jätä kylvö myöhäiseen syksyyn, jotta siemenet eivät taimetu jo syksyllä.

Käytä hienoa hiekkaa, hienojakoista turvetta tai turvehiekkaseosta. Kostuta aines.

Lisää siemenet ja yksi desilitra ainesta vettä pitävään muovipussiin. Sulje pussi, mutta jätä pieni ilmarako. Kirjoita pussiin päivämäärä ja kasvilaji.

Anna pussin olla +20 lämpöasteessa 5–6 päivää, jotta siemenet imevät kosteutta.

Laita pussi jääkaappiin +1–3 asteeseen 5–8 viikoksi, jos ei ohjeissa tai siemenpussissa toisin mainita.

Tarkkaile siementen itämistä säännöllisesti, vähintään kerran viikossa. Sekoita samalla siemenpussin sisältöä. Jos siemenet alkavat itää kylmäjakson aikana, lopeta käsittely ja kylvä ne varovasti.

Kun tarvittava kylmäjakso tulee täyteen, kylvä siemenet ohjeen mukaan turvehiekkaseokseen esimerkiksi laatikkoon tai suoraan maahan.

Huom!

Siementen kylmäkäsittely onnistuu kevätpuolella myös ulkona. Pidä kylvöstä ensin vajaa viikko huoneenlämmössä.

Älä vie kylvöstä suoraan pakkaseen. Ihanteellinen lämpötila on -4–+4 astetta. Tarvittava aika on lajista riippuen 4–8 viikkoa.

Käsittelystä on etua myös perennoille, jotka pystyvät itämään ilman kylmäkäsittelyä. Jos kylvös ei taimetu 3–4 viikossa, vie laatikko ulos.