Annalan hurmaavat syreenit

Annalan puisto on yksi Helsingin hienoimpia syreenikohteita.

Syreenien ihanasti tuoksuva kukinta ajoittuu yleensä touko–kesäkuun vaihteeseen.

 WASENIUSTEN KASVIPERINTÖ

Annalassa kasvavien syreenien lajikkeiden väri- ja muotokirjo on huikea. On epäselvää mistä ja miten syreenien moninainen kirjo on päätynyt Annalaan. Puutarha-alasta kiinnostunut Waseniusten suku on saattanut hankkia aikansa kasviuutuuksia siksi, että he olivat alansa edelläkävijöitä.

Yksi selitys syreenikirjoon on saattanut olla myös se, että puutarhaan istutetut pensaat hankittiin alun perin hyötösyreeneiksi. Syreenien pitkäikäisyyttä saamme kiittää siitä, että nämä upeat kasvit ovat säilyneet meidän päiviimme asti.

IMG_2235.JPGTaimitori Tynys IMG_2552.JPGTaimitori Tynys

AINUTLAATUISIA SYREENILÖYTÖJÄ

Annala oli yksi antoisimmista tutkimuskohteista, kun puutarhatieteen opiskelija Laura Hauta-aho tutki 2005 pro gradu -työssään Helsingin pihasyreenejä.

Annalassa tehtiin kaksi merkittävää jalosyreenilöytöä. Niin sanotun luhtitalon eli Staran tukikohdan takana, kallion kupeessa, kasvaa erityisen hieno tummanpunakukkainen syreeni (A-20), jota ei ole kyetty tunnistamaan edes DNA-sormenjälkitunnistuksella. Tämä syreeni on saanut lajikenimen ’Annala’. Lisäksi se on saanut ensimmäisenä Suomessa Luonnonvarakeskus Luken myöntämän Historiallisen puutarhan tunnuskasvin aseman vuona 2012.

Toinen syreenilöytö kasvaa keltaisen niin sanotun puutarhurin talon eteläpäädyssä. Valkoinen kerrannaiskukkainen syreeni tunnistettiin ’Lemoine’-lajikkeeksi, joka on nykyään hyvin harvinainen.  Lajiketta ei ole ollut vuosikymmeniin myynnissä. Se on aivan ensimmäisiä kerrannaiskukkaisia syreenilajikkeita vuodelta 1878.

IMG_2076 2.JPGTaimitori Tynys IMG_2259.JPGTaimitori Tynys

UUSIA ISTUTUKSIA

Helsingin kaupunki istutti Vihervuoden 2016 kunniaksi seitsemän uutta jalosyreenin lajiketta Annalan puiston kaakkoiskulmaan, Hämeentien tuntumaan. Kaikki istutetut jalosyreenit olivat helsinkiläislöytöjä, mukana myös ’Annala’ ja ’Lemoinei’.

Hyötykasviyhdistyksen ja Luken kanssa järjestetyssä istutustapahtumassa 8.6.2016 nimettiin myös Jollaksen Matosaaresta löytynyt pihasyreeni, joka sai yleisölle järjestetyssä nimikilpailussa nimen ’Paul Olsson’.

Teksti: Satu Tegel, puutarhatieteilijä ja Helsingin kaupungin kasviasiantuntija / Kaupunkiympäristön toimiala

Laura Hauta-Ahon syreeniraportti ”Pihasyreenilajikkeita Helsingin kaupungin viheralueilla”

 

’Annala’-jalosyreeni /Satu Tegel

’Annala’-jalosyreeni /Satu Tegel

’Lemoniei’-jalosyreeni /Satu Tegel

’Lemoniei’-jalosyreeni /Satu Tegel