Kotipelargoni

Zonarpelargon

Pelargonium Zonale-Ryhmä

Lähes kaikki pelargoniat ovat kotoisin Etelä-Afrikasta. Meillä viljely aloitettiin jo kustavi- laiskaudella (1775-1810) herrasväen kasvihuoneissa, sisäkasviksi ylennettiin empire-kaudella (1810-1830). Maaseudun rahvas alkoi kasvattaa sitä uusbarokki- ja uusrenesanssi-kaudella (1870-1900), jolloin se siirtyi herrasväen keittiön ikkunalle. Ryhmä-, huone- ja parvekekasvina edelleen suuressa suosiossa. Pelargonium -nimi on johdettu kreikankielen pelargos-sanasta, joka tarkoittaa haikaraa ja viittaa kasvien siementen rakenteeseen. ’Pelakuun’ tuntee voimakkaasta tuoksusta ja piparkakkumaisista, nyhälaitaisista lehdistään. Lehdissä luonteenomainen kehä eli vyöhyke, mistä vyöhykepelargoni -nimitys. Kukat ovat pitkävartisissa sarjakukinnoissa.

Esikasvatus tammi-helmikuussa. Itämisaika 7-10vrk 22 asteessa. Kasvatusaika 15-20 viikkoa. Tarvitsee runsaasti valoa. Hajavalossa tai varjossa eivät jaksa kukkia, vaan versot kehittyvät hennoiksi ja lehdistä tulee roikkuvia. Paras ikkuna on etelään tai länteen. Mullan tulee olla runsasravinteista eikä kastelua saa unohtaa. Vasta istutettuja kasveja ei saa kastella liikaa, mutta kukinnan alettua pitää kastella päivittäin. Pintamullan on kuitenkin hyvä kuivahtaa kastelukertojen välillä. Parhaan kasvun ja kukinnan aikana runsas kaliumlannoitus takaa hyvän kasvun ja runsaan kukinnan. Liikaa typpilannoitusta vältettävä: se kostautuu huonona kukintana ja rehevänä kasvuna.

Valitse näistä:


Kotipelargoni ’Maverick White’ F1 3204

Maverick F1- sarjaa. Korkeus n. 30 cm. Näyttävät puhtaanvalkoiset ja yksinkertaiset kukat! 

Siemen pinnoitettu kylvön helpottamiseksi.

3,40

Annos noin 10 siementä 
Kotipelargoni ’Quicksilver’ 3467

Korkeus n. 30 cm. Suurissa kukinnoissa vaaleanpunaiset, omenan kukkaa muistuttavat kukat. Maverick- sarjaa. Pilleröidyt siemenet helpottavat kylvöä.

3,40

Annos noin 10 siementä
Kotipelargoni ’Scarlet Picotee’ 3468

Korkeus n. 30  cm. Suurissa kukinnoissa olevien kukkien terälehdet ovat ulkoreunoiltaan helakanpunaiset ja vaalenevat keskustaa kohden vaaleanpunaisiksi tai valkoisiksi. Maverick-sarjaa. 

Pilleröidyt siemenet helpottavat kylvöä.

 

3,40

Annos noin 10 siementä
Kotipelargoni ’Violet Picotee’ UUTUUS 3469

Korkeus n. 30 cm. Suurissa kukinnoissa olevien kukkien terälehdet ovat ulkoreunoiltaan purppuraiset ja keskustasta hennon vaaleanpunaiset. Maverick- sarjaa. Pilleröidyt siemenet helpottavat kylvöä.

3,40

Annos noin 10 siementä
Kotipelargoni ‘Bull´s Eye Scarlet’ F1 3088

Korkeus 25 cm. Kasvutapa tiivis. Tummia, pienehköjä lehtiä kiertää soma vaaleanvihreä reunus. Ihastuttavat helakanpunaiset kukinnot.

Siemen pinnoitettu kylvön helpottamiseksi.

 

 

4,40

Annos noin 10 siementä
BORDER SALMON F1 3149

Border F1-sarjaa. Lohenpunaiset, yksinkertaiset kukat. Korkeus n. 30cm.

4,40

annos noin 10 siementä
BORDER APPLEBLOSSOM F1 3147

Border F1-sarjaa. Kukat yksinkertaiset, omenankukkaa muistuttavat. Korkeus n. 30cm.

3,40

annos noin 10 siementä