Kotipelargoni

Zonarpelargon

Pelargonium Zonale-Ryhmä

Lähes kaikki pelargoniat ovat kotoisin Etelä-Afrikasta. Meillä viljely aloitettiin jo kustavi- laiskaudella (1775-1810) herrasväen kasvihuoneissa, sisäkasviksi ylennettiin empire-kaudella (1810-1830). Maaseudun rahvas alkoi kasvattaa sitä uusbarokki- ja uusrenesanssi-kaudella (1870-1900), jolloin se siirtyi herrasväen keittiön ikkunalle. Ryhmä-, huone- ja parvekekasvina edelleen suuressa suosiossa. Pelargonium -nimi on johdettu kreikankielen pelargos-sanasta, joka tarkoittaa haikaraa ja viittaa kasvien siementen rakenteeseen. ’Pelakuun’ tuntee voimakkaasta tuoksusta ja piparkakkumaisista, nyhälaitaisista lehdistään. Lehdissä luonteenomainen kehä eli vyöhyke, mistä vyöhykepelargoni -nimitys. Kukat ovat pitkävartisissa sarjakukinnoissa.

Esikasvatus tammi-helmikuussa. Itämisaika 7-10vrk 22 asteessa. Kasvatusaika 15-20 viikkoa. Tarvitsee runsaasti valoa. Hajavalossa tai varjossa eivät jaksa kukkia, vaan versot kehittyvät hennoiksi ja lehdistä tulee roikkuvia. Paras ikkuna on etelään tai länteen. Mullan tulee olla runsasravinteista eikä kastelua saa unohtaa. Vasta istutettuja kasveja ei saa kastella liikaa, mutta kukinnan alettua pitää kastella päivittäin. Pintamullan on kuitenkin hyvä kuivahtaa kastelukertojen välillä. Parhaan kasvun ja kukinnan aikana runsas kaliumlannoitus takaa hyvän kasvun ja runsaan kukinnan. Liikaa typpilannoitusta vältettävä: se kostautuu huonona kukintana ja rehevänä kasvuna.

Valitse näistä:


’Black velvet rose’ 3088

Todella kaunis vaaleanpunainen kukinto ja tummat, pienehköt lehdet. Tummia lehtiä kiertää soma vaaleanvihreä reunus. Kukissa päävärinä raikas pinkki ja aavistus valkoista keskustassa. Tiivis kasvutapa ja ahkera kukkija.

4,00

Annos noin 6 siementä

Varasto loppu

BORDER WHITE F1 3204

’Border’ F1-sarjaa. Puhtaan valkoiset, yksinkertaiset, näyttävät kukat! Korkeus n. 30 cm.

3,20

Annos noin 20 siementä

Varasto loppu

BORDER SALMON F1 3149

Border F1-sarjaa. Lohenpunaiset, yksinkertaiset kukat. Korkeus n. 30cm.

3,20

annos noin 10 siementä

Varasto loppu

BORDER APPLEBLOSSOM F1 3147

Border F1-sarjaa. Kukat yksinkertaiset, omenankukkaa muistuttavat. Korkeus n. 30cm.

3,20

annos noin 10 siementä

Varasto loppu