Jättikarhunputki

Rödkvanne

Angelica gigas

Kotoisin Itä-Aasiasta. Komea kasvi, jolla suuret lilat kukinnot ja lilaan vivahtava lehdistö. Perhosten ja pölyttäjien suosiossa. Juurta on käytetty Koreassa naisten anemian hoidossa. Menestyy parhaiten hieman kosteilla puoliaurinkoisilla paikoilla ja sitä voi kasvattaa myöskin varjossa. Kasvaa lähelle kahta metriä suotuisilla paikoilla, joten se on komea yksittäiskasvi tai hieno tausta värikkäämmille ja matalammille perennoille. Nuoria lehtiä voi syödä keitettyinä. Kukat  hyviä  leikkokukkia.

Kylvä siemenet elo/lokakuussa maahan tai ruukkuun, jotta siemenet saavat talven aikana luonnollisen kylmäkäsittelyn. Ennen kevätkylvöä siemenet vaativat n. 3–4 viikon kylmäkäsittelyn (kosteassa hiekassa, 1–3°C lämpötilassa esim. jääkapin takaosassa) Kylvä esikäsitellyt siemenet ruukkuun hajakylvönä, ja peitä erittäin kevyesti, koska ne itävät valossa.

Kun pienet taimet ovat 2–4 cm korkeita, kouli ne pottiin tai ruukkuun ja kasvata vielä kuukausi. Sen jälkeen taimet voi istuttaa lopulliselle paikalle. Taimet voidaan istuttaa yksittäiskasvina, rivissä tai ryhminä. Iisojen lehtien ja korkeuden takia istutusväli on 30–50 cm. Ennen istutusta lannoita kasvupaikka keskivahvasti, 2–4 kg/m2 kompostilla tai kanankakalla. Toisen vuoden keväällä annetaan lisälannoitusta.

Koska kasvi kuolee kukinnan jälkeen, kannattaa huolehtia, että puutarhassa on aina yksivuotisia nuoria taimia, joista pari vahvistuu kukkimaan seuraavana kesänä. Siemenet kypsyvät elo/syyskuun aikana.

Valitse näistä:


JÄTTIKARHUNPUTKI 3173

Jättikarhunputki

4,00

Annos noin 0,1 g