Auringonkukka

Solros

Helianthus annuus

Kotoisin Yhdysvaltojen etelä- ja länsiosista. Intiaanit viljelivät sitä siellä jo n. 3000 vuotta sitten käyttäen siemeniä ravinnoksi. Eurooppaan auringonkukka tuli 1500-luvulla, aluksi vain koristekasvin ominaisuudessa. 1700-luvulla Venäjällä huomattiin sen rasvapitoisten siementen arvo. 1860-luvulla alkoi siellä sen varsinainen jalostustyö öljykasvina. Suomessakin on jo laajempaa
viljelyä öljy- ja leikkokukaksi. Mielenkiintoista on se, että komea mykerö kääntyy aina auringon suuntaan.

Kukkii heinä-syyskuussa. Kaunis ja kestävä leikkokukkana, kestää 6-10 päivää. Kohtalainen perhoskasvi. Kiinnostaa mm. amiraalia, neito- ja nokkosperhosta.

1 = n. 20-50 siementä.

Esikasvatus huhti-toukokuussa tai kylvö maan lämmettyä suoraan kasvupaikalle, kylvösyvyys 1 cm. Siementen neljän viikon
kylmäkäsittely edistää itämistä. Voi kokeilla syyskylvöäkin! Itää 10-20 asteessa 2-3 viikossa.
Tilantarve 30 x 30 cm/taimi. Viihtyy auringossa, tuoreessa, runsasravinteisessa ja kalkkipitoisessa moreenimaassa.

Valitse näistä:


Kääpiöauringonkukka ‘Sunspot’ 3213

Korkeus n.50 cm. Kirkkaan keltaiset kukat, joissa vihertävä keskus. Tanakat kukkavarret kannattelevat suurikokoisia, 20cm, kukkia. Sopii hyvin kasvatettavaksi myös ruukussa tai parvekkeella.

Luomusiemen

2,90

Annos noin 25 siementä
Isoauringonkukka ‘La Torre’ 3042

Voimakaskasvuinen, kahteen metriin kurkotteleva lajike. Haaroo ja täten muodostaa useita kukintoja yhteen yksilöön. Kukat ovat noin 15 cm läpimitaltaan ja avautuvat kalpean keltaisen, keltaisen ja punertavan sävyissä. Sopii erinomaisesti leikkokukaksi.

Biodynaaminen siemen.

2,90

annos noin 20 siementä
Isoauringonkukka: ‘Double Sunking F1’ 3224

Kerratut keltaiset suurikokoiset kukat, varret eivät haaraudu. Koristeellinen kukkaistutuksiin ja leikkokukaksi. Korkeus 1,6 m.

2,40

annos noin 15 siementä
Kääpiöauringonkukka ‘Distino Mixture’ 3069

Korkeus 60 cm. Iloinen sekoitus punaisia, keltaisia ja oransseja kukkia joissa ruskea tai vihertävä keskus. Tanakat varret eivät haaraudu. Sopii hyvin ryhmäkasvi-istutuksiin ja ruukkuun.

 

2,70

Annos noin 1 g
Kääpiöauringonkukka: ‘Twilight Zone’ 3041

Korkeus 80 cm. Terälehdissä keltaisen, punaisen ja ruskean sävyjä, keskus tumman ruskea. Kasvutapa haarautuva, kukkien koko n. 15 cm. Sopii hyvin leikkokukaksi.

 

2,70

Annos noin 1 g