Tarhakehäkukka

Ringblomma

Calendula officinalis

Vanha koriste- ja lääkekasvi. Korkeus n. 25-75cm. Kukat keltaisen ja oranssin eri sävyjä. Viljelty jo 1300-luvulla. Suomessa ollut talonpoikaisväestön suosituimpia koristekasveja. Käytetty mm. nimiä rinkelumma ja rinkuna. Pitkä kukinta-aika: kesäkuusta pakkasiin  asti. 1g = noin 150 siementä.

Kylvö suoraan avomaalle, kun maan lämpö n. 14°C. Kukkii 9-10 viikon päästä kylvöstä. Riviväli 30cm, taimiväli 15-20cm. Voi- daan kerätä omia siemeniä syksyllä. Kylväytyy helposti.

Laitakukkia on vanhastaan käytetty voin värjäämiseen ja sahramin korvikkeena. Kukista voi valmistaa simaa, teetä ja viiniä. Sopii mausteeksi kalaruokiin, risottoihin, vanukkaisiin ja munakkaisiin. Kehälehdet antavat väriä salaatteihin. Leivonnassa voidaan käyttää pulliin, sämpylöihin, pannu- ja hedelmäkakkuihin. Ihosolujen utumista edistävää antiseptistä kehäkukkaa on käytetty voiteena haavojen ja ihottumien hoitoon. Vahvistaa maksan toimintaa. Terälehdet kuivataan talven varalle. Karkottaa tuholaisia puutarhasta. Mehiläiskasvi.

Valitse näistä:


TARHAKEHÄKUKKA ’GOLDEN EMPEROR’ 3331

Voimakkaan kerrannainen, kullankeltainen kukinto

2,40

Annos noin 2 g
Tarhakehäkukka ‘ Pacific Beauty Cream’ 3390

 Kerratut ja puolikerratut kukat kermanvalkoisia ja vaalean keltaisia. Pitkien kukkavarsien ansiosta hyvä leikkokukka. Korkeus n. 60 cm.

2,70

Annos noin 2 g
Peltokehäkukka 3039

Calendula arvensis 

eltokehäkukka kasvaa alkuperäisenä eteläisessä Keski-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Kanariansaarilla, Lähi-idässä ja Kaukasiassa. Se kasvaa 5–40 senttimetriä korkeaksi ja  pienet mykerökukinnot kasvavat yksittäin latvoissa. Mykerön laitakukat ovat keltaisia tai oransseja.

Viljely: Kylvä haja- tai rivikylvönä suoraan maahan, kun maan lämpötila on n. +14°C.

Käyttö: Koristekasvina ja kukkia voidaan käyttää ravinnoksi samoin kuin tarhakehäkukkaa.

3,40

annos noin 0.5 g
Tarhakehäkukka 3085

Kehäkukan loistava ja rohdosarvoltaan hyvä peruslajike, jonka kukat oranssit ja kerrotut. Kerrottu lajike tuottaa runsaasti terälehtiä, joita voit käyttää ruoanlaitossa esimerkiksi salaatteihin tai makeiden leivonnaisten koristeluun, yrttiteehen, salvoihin tai vaikka kehäkukkasaippuaan. Satoa tulee kerätä jatkuvasti kukkien muodostuessa, jolloin kasvi jatkaa kukkimistaan pitkälle syksyyn.

Biodynaaminen siemen.

3,40

annos noin 2 g
PACIFIC BEAUTY MIX 3417

Värisekoitus.  Kukat  puolikerrottuja.  Korkeus 60cm. Kasvuaika n. 55vrk. Kaunis leikko- ja ryhmäkukkana!

2,40

annos noin 2 g
INDIAN PRINS 3323

Kauniin tumman oranssi kukka. Kehälehtien alapinnat ruskehtavanpunaiset. Keskusta tummanruskea. Korkeus 60-70cm. Monen suosikki!

2,70

annos noin 2 g
Tarhakehäkukka ‘Sunset Buff’ 3473

Korkeus n. 60 cm. Kerrotut kukat, joiden terälehden alapuoli on karmiininpunainen ja yläpuoli herkkä ja vaalea lohenpunainen.

2,70

annos noin 2 g
Kehäkukka ’Geisha Girl’ 3087

Voimakkaan oranssi, suurikukkainen, kokonaan kerrottu lajike, korkeus noin 60 cm. Tuottaa paljon terälehtiä.

3,40

annos noin 1 g