Auringonkukka

Solros

Helianthus annuus

Maanparannus-, öljy-, rehu- ja mesikasvi. Kukat keltaiset, tumma keskus. Korkeus n. 3m. Siementarve 100g/aari.

Kylvö avomaalle touko-kesäkuussa 3-4cm syvyyteen. Siementen neljän viikon kylmäkäsittely edistää itämistä. Kasvaa parhaiten auringossa, tuoreessa, runsasravinteisessa ja kalkkipitoisessa moreenimaassa. Riviväli 30cm, taimiväli 20cm.

Kukkineet kukinnot korjataan, kun ne alkavat nuokkua. Ne ripustetaan kuivumaan ja annetaan olla niin kauan, kunnes siemenet varisevat. Voidaan jättää myös pellolle, jolloin linnut syövät ne suoraan lapakosta.

Siemeniä voidaan käyttää kuorittuina mm. mysliin ja leipätaikinaan. Sisältävät runsaasti E-vitamiinia. Öljy alentaa kolesterolia ja on hyvää maksa- ja sappisairaille. Kokonaiset siemenet edistävät kanojen munintaa. Kukista saadaan keltaista väriä. Kuivattuja lehtiä voi käyttää yrttitupakkana. Poltetuista varsista tulee hyvää kalilantaa. Keltaiset terälehdet teeksi haudutettuna alentavat kuumetta vilustumissairauksissa. Teehen laitetaan 1 tl kuivattuja terälehtiä ja 1/4l kiehuvaa vettä, annetaan hautua 10min. Yskänlääkkeeksi syödään kourallinen siemeniä. Kukka kestää kauan maljakossa. Kukkalapakko siemenineen on näyttävä kuivakukka.

Valitse näistä:


AURINGONKUKKA, maisemointi 4073

Auringonkukka maisemointiin.

2,70

Annos noin 20 g
AURINGONKUKKA, maisemointi 4074

Auringonkukka maisemointiin.

5,80

Annos noin 100 g
Isoauringonkukka: ‘Velvet Queen’ 3421

Korkeus 1,8 m. Runsaasti haarautuva lajike. Näyttävissä kukissa tummanruskea keskus ja voimakkaan mahongin punaiset terälehdet.

Luomusiemen

2,70

Annos noin 20 siementä