Varsiparsakaali, broccoliini, brokali

Brokale

Brassica oleracea Italica-Ryhmä

Maukas uutuus, parsakaalin ja kiinanbrokkolin eli kailaanin kauniin vihreä risteytys. Maku muistuttaa parsaa ja parsakaalia. Sato koostuu parsakaalimaisista kukinnoista ja miedoista, makeista varsista sekä lehdistä. Pääkukinto kannattaa poistaa ensin sen ollessa ehjä ja napakka, tämä jouduttaa maukkaiden sivuversojen kasvua. Voi höyryttää, wokata tai syödä sellaisenaan salaateissa.
Sisältää runsaasti A ja C vitamiinia sekä kaliumia, kalsiumia ja rautaa.

Viljely: Etelä- ja Keski-Suomessa voidaan kylvää suoraan avomaalle touko-kesäkuussa. Pohjoisempana taimikasvatus huhtikuussa. Kasvatetaan 3–4 cm ruukuissa 3–4 viikon ikäisiksi. Lämpötila pidetään, jos mahdollista 15 asteessa. Vaatii runsasmultaisen ja
–ravinteisen maan, kasvaa toki savimaassakin, pH 6.0-6.8. Taimiväli 40–50 cm. Hoidetaan samalla tavoin kuin kukkakaaliviljelmää. Kasvun optimilämpötilaksi on mitattu 15–18 astetta. Syksyllä voi selvitä jopa -5–7 asteen pakkasesta. Kuitenkin stressinsietokykyisempi kuin kukkakaali.

Huomaa: tasainen kastelu, voimakas lannoitus.

Säilytys: Huoneenlämmössä nahistuu nopeasti. Nuput kellastuvat klorofyllin hajotessa, jatkavat kehitystä ja aukeavat. Nopea jäähdytys heti korjuun jälkeen 0-asteiseksi kylmällä vedellä ja suojaaminen muovikalvolla hidastaa kaalin elintoimintoja niin, että säilyvyys saattaa olla kylmässä jopa 2–3 viikkoa. Pakastaminen on erinomainen säilytystapa.

Käyttö: Pää- ja sivuversojen nuput syödään ennen avautumista. Kukkavarret lehtineen syödään parsan tapaan. Älä keitä liikaa, parasta hieman rapsakkana 3–5 min höyrytyksen jälkeen.

Valitse näistä:


‘Camelia Green’ UUTUUS 1080

EI VALITETTAVASTI SAATAVILLA VUONNA 2022!

 

 

 

3,80

Annos noin 0,5 g

Varasto loppu