Munakoiso

Äggplanta, äggört

Solanum melongena

Mv. Viljellään yksivuotisena. Munakoiso, munahedelmä, aubergiini, on läheistä sukua tomaatille ja perunalle. Kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja Etelä-Intiasta. Maurien mukana levisi Espan- jaan 1000-luvulla. Silloin  ne olivat  valkeita ja munanmuotoisia. Muut eurooppalaiset suhtautuivat siihen hyvin skeptisesti,  vain  italialaiset uskalsivat syödä niitä. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja munakoiso tunnetaan kaikkialla hienon makuisena vihanneksena. Hedelmän muoto vaihtelee suuresti lajikkeen mukaan. Se voi olla pallomainen, munamainen, päärynän muotoinen tai pitkänomainen. Kaunis kasvi: tammenlehden tapaan loviset lehdet ovat kookkaat, alapinnaltaan nukkaiset, kukat vaaleanvioletit, joskus valkoiset. Itsepölytteinen.

Tarvitsee paljon lämpöä ja valoa. Päiväneutraali. Kasvualustan tulisi olla ainakin 20 astetta ja ilman lämpötilan vähintään 18 astetta. Jos valoa on liian vähän, kasvu on heikkoa ja nuput varisevat. Esikasvatus tammikuusta maaliskuuhun. Jotta saadaan hyvät taimet, lisävalo on tarpeen. Ideaali itämislämpötila 24-30 astetta. Kasvatuslämpötila 20 astetta. Lämpötilan pudotus vaiheittain eli karaisu on tärkeää ennen varsinaiselle kasvupaikalle istutusta. Kasvatetaan kasvihuoneessa (2-3 tainta /m2) tai lämpimällä seinustalla ruukussa, niin että kylmillä ilmoilla voi viedä sisälle. Yölläkään lämpö ei saisi laskea alle 20 asteen. Munakoisolla on samanlaiset kasvuvaatimukset kuin tomaatilla: runsaasti ravinteita, lämpöä ja vettä. Kasvin voi latvoa, kun se on noin 25 cm korkea, silloin siitä tulee pensasmaisempi. Annetaan ainoastaan kolmen oksan kehittyä. Pölyttymistä voi varmistaa täristämällä. Kasvusto pidetään ilmavana poistamalla alimpia lehtiä. Munakoiso ja pensaspapu viihtyvät keskenään. Altistuu samantyyppisille kasvitaudeille  ja  tuholaisille  kuin  tomaatti.

Munakoisoa voidaan valmistaa ruuaksi monella tapaa: leivitettynä, paahdettuna tai vain öljyssä paistettuna, pataruuissa, kuorrutettuna jne. Uunissa kypsennetyistä munakoisoista tulee ihana tahna leivän päälle lisäämällä tehosekoittimeen valkosipulia, oliiviöljyä ja tilkka viinietikkaa ja sitruunaa.

Valitse näistä:


Munakoiso ’BLACK BEAUTY’ 1674

Yksi maailman eniten viljeltyjä munakoisoja. Kasvuaika n. 77 vrk. Kasvaa pensasmaisesti, korkeus n. 65-75 cm. Muodostaa 4-6 tummanviolettia, hienonmakuista munanmuotoista hedelmää, koko 0,5-1,5 kg. Säilyvyys keskivertoa parempi. Varma ja helppohoitoinen lasinalaisviljelyyn sopiva lajike etelästä pohjoiseen.

 

2,90

Annos noin 0,2 g
Munakoiso ’De Barbentane’ 1682

Terve ja vahvakasvuinen. Pysty kasvutapa, vaatii tuen.  Hedelmät 20-25 cm pitkät, kiiltävän  tummat, lähes mustat. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle avomaalle.

Luomusiemen

2,70

Annos noin 0,2 g
Munakoiso ’Jewel Jade’ 1675

 

Pienikokoinen ja kompakti kasvutapa, sopii hyvin ruukkuun. Erikoinen ja kaunis vaaleanvihreä hedelmä, jossa tummemman vihreitä raitoja. Tekee runsaasti pieniä hedelmät jotka ovat kooltaan 10 cm pitkiä ja 80-150 grammaa painavia.

4,80

Annos 10 siementä
Rusomunakoiso ’Rosso di Napoli’ 1676

Saadaan varastoon tammikuun aikana.

Solanum aethiopicum

Etiopialainen Heirloom eli kulttuuriperintölajike rusomunakoiso on hiukan kylmänkestävämpi kuin muut munakoisot. Se tuottaa litteänpyöreät, Oranssinpunaiset ja makeanmakuiset hedelmät, joissa on vihreää raidoitusta. Satoa voi kerätä myös kun hedelmät hivenen raakoja, vihreitä. Jälkikypsytyksen voi tehdä huoneenlämmössä.

4,80

Annos 10 siementä

Varasto loppu