Härkäpapu

Yksivuotinen. Kylmänkestävä härkäpapu kuuluu virnan sukuun, ja on yksi vanhimmista ja ehkä vanhin viljelty palkokasvi. Pystykasvuinen, tanakkavartinen ja kärhetön. Tietoja härkäpavun käytöstä on 4500 vuoden takaa. Todennäköisesti se on kotoisin Lähi-idän ja Välimeren seuduilta. Suomeen härkäpavun toivat kiertävät munkit jo 1200-luvulla. Se oli Mauno Ladonlukon maalaissa vuodelta 1234 niiden kasvien joukossa, joista oli maksettava kirkolle kymmenykset. Tunnetaan myös pelto-, hevos- ja talonpoikaispavun nimellä. Korkeus 50-100cm. Lehtihangoissa 2-5 valkoista kukkaa, joissa musta pilkku. Sietää jopa -4 pakkasastetta. Käytetään ravinto- ja viherlannoituskasvina. Tärkeä valkuaislähde: siemenet sisältävät proteiinia lähes 30%.

100 g = n. 60-90 siementä.

Vaatimaton maalajin suhteen. Menestyy
raskailla, syvämultaisilla ja hyvin vettä pidättävillä
mailla. Ravinnetilan tulee olla hyvä.
Maa lannoitetaan viikkoa ennen kylvöä esim. kanankakkarakeilla, 60-80g neliölle. pH 6,5-

7,0. Kylvetään aikaisin keväällä. Kylvösyvyys
5cm, taimiväli 15-20cm, riviväli 40-60cm. Kastellaan
kuivina jaksoina. Sopii perunan kumppanuuskasviksi,
ei kuitenkaan samaan vakoon.
Mustan papukirvan voi torjua taittamalla kirvojen
saastuttamat latvat tai suihkuttamalla latvoja
kylmällä vedellä. Sateisena kesänä harmaahome
saattaa olla kiusana. Papuruoste voi myös vaivata.
Siksi kaikki sairaat kasvijätteet on huolellisesti
kerättävä pois, ei saa laittaa kompostiin.

Korjuu: Riivityt pavut ovat herkullisia nuorina.
Hyvin nuoria papuja voi keittää palkoineenkin.
Täysikokoiset, tuleentuneet pavut kuivataan.

Säilytys: Tuleentumattomat, vihreät pavut voi
ryöpättyinä pakastaa. Tuleentuneet, ‘kypsät’ pavut
kuivataan ja säilytetään esim. paperipussissa
tasalämpöisessä ja kuivassa paikassa.

Käyttö: Nuoret palot keitetään miedossa suolavedessä
10-15 min. ja tarjotaan voilla tai öljyllä
höystettyinä yrttien kera tai niitä voi käyttää
kuten papuja yleensä: patoihin, muhennoksiin,
keittoihin jne. Kuivatut pavut liotetaan yön yli
ennen keittämistä, keittoaika n. tunti. Funktionaalinen
ruoka parkinssonin taudissa!

Valitse näistä:


Härkäpapu  ’Ratio’    1171

Luomusiemen

Korkeus n. 70 cm. Hyvin aikainen ja runsassatoinen lajike, joka pysyy suhteellisen matalana ja on kasvutavaltaan haaroittuva. Ei ole kasvutapansa vuoksi herkkä kaatumiselle.  Palot kirkkaan vihreitä ja herkullisen makuisia.

 

5,30

Annos noin 100g
’White Seeded Early’ 1109

Vihreät palot noin 20 cm, siemenet valkeat. Korkeus 70 cm.

Viljely: Vaatimaton maalajin suhteen. Kylvetään aikaisin keväällä tuleentumisen varmistamiseksi. Kylvösyvyys 5cm, taimiväli 15-20cm ja riviväli 30-50cm. Maan ravinnetilan tulee olla hyvä, pH 6,5-7,0. Kastellaan kuivina kausina. Mustan papukirvan voi torjua taittamalla latvat tai suihkuacttamalla kylmällä vedellä. Harmaahome saattaa joskus olla kiusana.

 

5,30

Annos noin 100 g
Härkäpapu ‘Violet Seeded Early’ 1138

Aikainen lajike, jolla noin 20 cm pitkät palot. Korkeus noin 65 cm. Paloissa 5-6 kpl kauniita ja herkullisen mureita violetteja papuja.

Vaatimaton maalajin suhteen. Kylvetään aikaisin keväällä tuleentumisen varmistamiseksi. Kylvösyvyys 5cm, taimiväli 15-20cm ja riviväli 30-50cm. Maan ravinnetilan tulee olla hyvä, pH 6,5-7,0. Kastellaan kuivina kausina. Mustan papukirvan voi torjua taittamalla latvat tai suihkuttamalla kylmällä vedellä. Harmaahome saattaa joskus olla kiusana.

 

5,30

Annos noin 100 g
’HANGDOWN’ 1928

Lajike 1800-luvulta. Keskiaikainen, kasvuaika n. 80 vrk. Rotevakasvuinen. Korkeus n. 120 cm. Roikkuvat palot 18-20 cm pitkät. Siemenet tosi suuria ja hyvän makuisia.

Perinnelajike.

 

 

3,00

Annos noin 50 g
’HANGDOWN’ 1929

Lajike 1800-luvulta. Keskiaikainen, kasvuaika n. 80 vrk. Rotevakasvuinen. Korkeus n. 120 cm. Roikkuvat palot 18-20 cm pitkät. Siemenet tosi suuria ja hyvän makuisia.

Perinnelajike.

 

 

6,40

Annos noin 200 g