Punarevonhäntä

Amarant

Amaranthus caudatus 'Viridis'

Yv. Yksineuvoiset kukat, mutta molempia löytyy samasta kasvista. Tuuli- ja itsepölytteinen. Tekee runsaasti siemeniä, jotka säilyvät hyvin. Meillä käyttö aiemmin ollut lähinnä koristekasvina, mutta lehdet ovat todella herkullisia pinaatin tapaan käytettyinä. Kasvaa Suomessa noin puoli metriä leveäksi ja 1,5 m korkeaksi.

 

Aurinkoinen kasvupaikka, kevyehkö maa, muttei ole tarkka maan suhteen. Tyytyy vähään, ei tarvitse paljoa ravinteita ja liikalannoitusta on vältettävä, jottei lehtiin kerry liikaa nitraatteja. Riviväli leveä, ainakin 60 cm ja taimiväli noin 25 cm. Itää hyvin avomaalle lämpimään maahan kylvettynä.

Lehtiä voi alkaa kerätä jo aikaisessa vaiheessa, ja kasvia on hyvä latvoa haaromisen edistämiseksi. Enemmän haaroja = enemmän satoa. Kasvaa myöhäiseen syksyyn, jolloin ennen yöpakkasia kerätään loppusato ja pakastetaan kevyesti ryöpättynä. Lehdissä on paljon vitamiineja ja mineraaleja.

Käyttö: Kreikassa amarantti on yleisin kasvis- muhennos ’hortan’ raaka-aine. Lehtien mausteeksi sopii sitruunamehu, oliiviöljy ja valkosipuli. Kokeile  wokkiin,  piiraisiin,  munakkaisiin ja muhennoksiin. Keitä lehtiä pienessä vesimäärässä korkeintaan viisi minuuttia. Älä laita suolaa keitinveteen, vaan mausta lehdet muutaman minuutin ryöppäyksen jälkeen. Suosittelemme!

Ks. myös kirjorevonhännät!

Valitse näistä:


’Viridis’ 1191

Kreikan Hortan raaka-aineena käytetty vihreälehtinen lajike. Punarevonhäntä.

2,40

Annos noin 1 g