Iisoppi

Isop

Hyssopus officinalis

Mv. (I-V) Puolipensas. Kukinnot pitkät, siniset, valkoiset tai vaaleanpunaiset. Lehdet kapeat. Korkeus 40–50 cm. Kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja Välimeren maista. Kiertävät munkit toivat kasvin keskiajalla Ruotsi-Suomeen. Hyvä mesikasvi päivä- ja yöperhosille, tärkeä mehiläiskasvi! 1 g = n. 1000 siementä.

Aurinkoinen, kalkittu kasvupaikka. Kylvö maaliskuussa ruukkuun, ulos toukokuun puolivälin jälkeen tai syyskylvö. Itää 20 asteessa 5–10 vrk:ssa. Taimiväli 20 cm, riviväli 30 cm. Laaja juuristo. Kasvusto on syytä uusia 4–5 vuoden välein, sillä vanhetessa aromi ja kasvuvoima heikkenevät. Hyvä leikata keväällä.

Lehdet kerätään mieluimmin kesäkuussa. Voidaan leikata usein. Tuoreena miedompi kuin kuivattuna

Lehtiä voidaan käyttää tuoreena salaatteihin, liha-, kala- ja munaruokiin. Sopii myös sillin, silakan, makkaran ja boolin mausteeksi sekä teeksi. Laihduttajan iloksi sen sanotaan sulattavan rasvaa! Käytetty ennen lääkeyrttinä vilustumis- ja keuhkosairauksiin, yskään, vatsa- ja suolistovaivoihin sekä kurlausvetenä. Kuivatut lehdet ja kukat tuoksusekoituksiin. Hyvä kuiva- ja leikkokukka. Käytetään myös hajuvesi-, lääke- ja likööriteollisuudessa. Ei saa käyttää raskauden aikana. Kaunis reunuskasvina.

Valitse näistä:


VALKOKUKKAINEN 2709

Valkokukkainen iisoppi

2,70

Annos noin 0,5 g
VAALEANPUNAKUKKAINEN 2708

Vaaleanpunakukkainen iisoppi

2,70

Annos noin 0,5 g

Varasto loppu

SINIKUKKAINEN 2128

Öljypitoisuus suurempi kuin valkoisessa ja punaisessa muodossa. Tavallisin, voimakaskasvuisin!

Iisoppi

2,40

Annos noin 0,5 g