Jättitulikukka

Jättekungsljus

Verbascum olympicum

Hyvin viihtyessään monivuotinen. Kotoisin Luoteis-Anatoliasta. Kasvattaa ensimmäisenä vuonna ison lehtiruusukkeen, toisena vuonna monihaaraisen kukinnon. Yksittäiset kukat ovat hyvin lyhytikäisiä, mutta kukinta kestää kauan. Isokokoinen, korkeus 1,5-2m. Koko kasvi on harmaavalkokarvainen. Lehdet ovat kiertyneet kierteisesti jäykkiin, haaroittuneisiin varsiin. Harvinaisen kaapuyökkösen ravintokasvi. Mehiläiskasvi!

1 g = n. 6000 siementä.

Kylvö keväällä tai loppukesällä avomaalle pintakylvönä. Siemen on pieni, musta ja kulmikas. Viihtyy kuivassa, hiekkapitoisessa, laihassa moreenimaassa. Savimaassa ei talvehdi hyvin. Taimiväli 40 cm. Saattaa kukkia vasta 2-4-vuotiaana. Kukinta-aika kesä-heinäkuussa. Siementää jatkossa sinne tänne.

Aurinkoisina päivinä kukat kerätään päivittäin käsin ja kuivataan nopeasti 50-60 asteen lämpötilassa rutikuiviksi. Ei kestä pitkää varastointia. Muut kasvinosat paitsi kukat ovat lievästi myrkyllisiä. Voiteissa kukat rauhoittavat tulehtunutta ihoa. Kukista valmistettu tee auttaa sitkeässä yskässä. Kukista valmistetaan oliiviöljyssä uuttamalla niistä ns. kuningasöljyä korvasärkyyn ja nivelkipuihin. Kukista valmistettu keite kirkastaa vaaleita hiuksia. Uskotaan, että kasvi karkottaisi rottia ja hiiriä!

Valitse näistä:


2,40

Annos noin 0,5 g
Ranskantulikukka ´Wedding Candles` 3576

 

Verbascum chaixii f. album ´Wedding Candles`

 

4,80

Annos noin 0,1 g