Ryytisalvia

Kryddsalvia

Salvia officinalis

Ryytisalvia on n. 50-70cm korkea puolipensas Välimeren alueelta. Viljelty jo 6000 vuotta. Varret jäykkiä, harmaakarvaisia, alhaalta puutuneita. Lehdet vastakkaisia, harmaanvihreitä, tasasoukan suikeita. Tähkämäiset kukat sinivioletteja. Antiikin aikana sanottiin, että se, jonka pihassa kasvaa salvia, ei kuole. Niin terveellisenä sitä pidettiin. Nimi tulee sanasta salvare, parantaa. 1g = n. 130 siementä.

Esikasvatus maaliskuussa. Itää 18 asteessa 1-3 viikossa. Taimettuminen hidasta. Istutus avomaalle hallojen jälkeen. Aurinkoinen kasvupaikka, kalkittu, hiekkapitoinen maa. Tai- miväli 20x30cm. Talvehtii peitettynä suojaisassa paikassa Etelä-Suomessa. Voidaan kasvattaa myös ruukussa.

Ennen kukintaa kerätyt lehdet kuivataan hitaasti tai pakastetaan. Voi säilöä myös öljyyn tai etikkaan. Vahva mauste. Sopii varsinkin rasvaisten ruokien maustamiseen. Käytetään usein rosmariinin ja persiljan kanssa. Sopii sipuli-, papu- ja riistaruokiin; maustaa kanalintuja, piiraita, rahkaa ja olutta. Lääkeyrttinä antiseptinen: estää tulehduksia ja edistää ruoansulatusta. Ei suositella jokapäiväiseen käyttöön. Käytetty aikoinaan lemmenrohtona. Hippokrates mainitsee salvian sävyttävän hiuksia tummiksi. Lankoja värjättäessä saadaan kauniin keltaista väriä.

Valitse näistä:


RYYTISALVIA 2384

Luomusiemen

SALVIA

2,90

Annos noin 0,5 g