- Ostoskorisi on tyhjä.
Mikä Bokashi on?
Bokashi tarkoittaa tiettyjen mikrobien avulla (EM-mikrobit) aikaansaatua hapettomassa tilassa tapahtuvaa orgaanisen aineksen fermentointumista. Bokashi hyödyntää maitohappobakteereita, hiiva- ja entsyymisieniä ja monia muita pieneliöitä. Niistä käytetään EM-lyhennettä (effective micro-organism). Kompostointitapa on lähtöisin Japanista, jossa boka shi -sanapari tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta.
Mitä tarvikkeita pitää olla?
• Bokashi-ämpärit tai aloituspakkaus. Lisäksi kannattaa hankkia pieni kannellinen astia päivittäisille ruokajätteille ja ilmatiivis astia bokashirouheelle.
• Tynnyri, palju, saavi tai puutarhakompostori jätteen jälkikäsittelyyn. Multaantumisvaiheessa on tärkeä, että astiaan pääsee ilmaa, mutta ei sadevettä. Erityistä huolta kannattaa myös kiinnittää siihen, että uteliaat eläimet eivät pääse bokashiin käsiksi.
Miten saan oikean pieneliöstön töihin?
• Helpointa on hankkia valmista Bokashi-rouhetta.
• Voit myös ostaa EM-kantaliuosta ja sekoittaa sen esimerkiksi vehnäleseeseen. Pakkaa seos ilmatiiviisiin rasioihin. Kun mikrobit valtaavat leseen, kuivata rouhe. EM-kantaliuoksen voi valmistaa myös itse. Siihen tarvitaan EM1-valmistetta, vehnänleseitä, melassia ja vettä.
• Kolmas tapa on valmistaa mikrobikanta alusta pitäen riisistä ja maidosta.
Miten hoidan Bokashia?
• Kerää eloperäinen jäte kannelliseen astiaan. Jätteiden pilkkominen ja bokashirouheen lisääminen jätekerrosten väliin nopeuttavavat hajoamista.
• Kippaa jätteet korkeintaan kerran päivässä isompaan astiaan, tiivistä, ripottele rouhetta ja sulje kansi tiiviisti. Annostele rouhetta ruokalusikallinen jätelitraa kohden.
• Säilytä Bokashi-astia lämpimässä paikassa. Laske ulos suotovettä joka parin–kolmen päivän välein. Kun pytty täyttyy, anna sen seistä kaksi viikkoa avaamatta kantta (vaihe 2).
• Tyhjennä sisältö multatehtaaksi varaamaasi tynnyriin, paljuun tai saaviiin, sekoita multa ja bokashi perusteellisesti ja peittele multakerroksella. Tässä kohden on hyvä, jos massa saa jonkin verran happea, joten jätä ilmareikiä. Multaantuminen on nopeinta noin 20 asteessa, hidastuu matalammassa lämpötilassa, kunnes loppuu noin 6 asteessa.
HUOM! Pidä huolta, että rotat ja muut eläimet eivät pääse jätteen kimppuun.
• Hyödynnä kompostointiastian pohjalle valuvaa suotonestettä, joka sisältää ravinteita ja kasveille hyödyllistä pieneliöstöä. Liuos on erittäin ravinteikasta, joten sopiva laimennussuhde on 1:100 ja taimille jopa 1:200. Hanallinen kompostointiastia helpottaa nesteen talteenottoa.