Ahkeraliisa

Flitiga Lisa

Impatiens walleriana

Kasvatetaan yksivuotisena. Kotoisin trooppisen Itä-Afrikan vuoristosta ja Sansibarista. Tieteellinen nimi impatiens tarkoittaa herkkää. Herkkyys tarkoittaa siementen sinkoutumisesta ympäristöön pienestäkin kosketuksesta. Ahkeraliisa löydettiin vuonna 1880, mistä alkoi sen laajamittainen jalostustyö. Meillä se oli yksi Jugend-ajan (1890-1915) suosikkikasveista. Hammaslaitaiset, mehevät lehdet. Kukkii kesäkuusta pakkasiin asti.

Esikasvatus tammikuun lopusta maaliskuuhun. Siementä ei peitetä. Itää 20-25 asteessa 7-14vrk:ssa. Koulinta 3-4 viikon jälkeen kylvöstä. Kasvatusaika 8-12 viikkoa. Pitää valosta, muttei siedä kovaa paahdetta, jolloin kukinta loppuu ja tuholaisvaara uhkaa. Jos lämpötila on yli 22 astetta, on hyvä sumuttaa huoneilmaa. Tasainen kosteus on tärkeää. On kuitenkin varottava liiallista kastelua, kuivahtaminen taas lakastuttaa alimmat lehdet. Viikoittainen lannoitus takaa hyvän kasvun ja kukinnan. Myrkyllinen! Huom, erittäin pieni siemen, avaa siemenpussi varovasti!

Valitse näistä:


Ahkeraliisa ’Dezire Select Mix’ F1 3495

Korkeus n. 25 cm. Sekoitus eri värejä vaaleanpunaisesta kirkkaan punaiseen, purppuraan, violettiin ja valkoiseen.  Isot yksinkertaiset kukat ja tanakka kasvutapa.

4,40

Annos noin 0,1 g