Karviaiskoiso, ananaskirsikka

Kapkrusbär

Physalis peruviana

Kasvatetaan tavallisesti yksivuotisena tomaatin ja vihannespaprikan tavoin. Tunnetaan myös nimellä karviaiskoiso ja kapinkarviainen. Todennäköisesti kotoisin Andeilta, mutta viljely aloitettu Etelä-Afrikassa. Kukkii runsaasti vihertävänvalkoisin kukin. Varsi tanakka ja kulmikas.

Melko suuret lehdet puikeat. Koko kasvi karvapeitteinen. Hedelmä kypsyy paperimaisten verholehtien sisällä. Kypsä hedelmä kellertävän oranssi ja hyvin säilyvä. Läpimitta n. 1,4- 4cm ja paino n. 4–15g. Sisältää A-, B- ja C-vitamiinia, fosforia ja rautaa. Normaali itävyys n. 60%. 1g = n. 1000 siementä.

Kylvö maalis-huhtikuussa. Pitkä kasvatusaika: kylvöstä istutukseen kestää n. 2-2,5 kk. Itäminen tapahtuu valossa parissa kolmessa viikossa 20-24 asteessa. Ihannelämpötila taimien kasvaessa 16–20 astetta. Taimet kehittyvät alussa hitaasti. Hyvä latvoa jo aikaisessa vaiheessa, jotta haaroittuisi. Erittäin kylmänarka. Voidaan viljellä kasvihuoneessa (huolehdittava pölytyksestä)
tai ulkona lämpöisellä paikalla. Taimiväli 50 x 100 cm. Vaatii runsaasti ravinteita. Toistuvien leikkauksien avulla voidaan ohjata rehevää
kasvua. Muuten rangat saattavat kasvaa jopa 3-4 metrisiksi. Tuettava naruilla, kuten tomaattia.

Pienet, pyöreät, hyvänmakuiset oranssit hedelmät ovat kypsiä, kun verholehdet ovat kuivuneet ja muuttuneet vaaleanruskeiksi. Kypsän hedelmän aromi on ananasmainen ja maistuu hapanimelältä. Hedelmät ovat hyviä sellaisenaan, mutta niistä voidaan keittää myös herkullista hilloa seuraavalla ohjeella: kuppi hedelmiä, kuppi hillosokeria ja kuppi vettä.

Valitse näistä:


Karviaiskoiso, Ananaskirsikka 1275

Peruslaji. Kasvaa jopa 3-4 metriseksi, jos ei latvo ajoissa.

 

2,40

Annos noin 10 siementä