- Ostoskorisi on tyhjä.
Beta vulgaris var.conditiva
Kv. Punajuuren oletetaan olevan aasialaista alkuperää. Eurooppaan se on kulkeutunut ehkä arabien tuomana. Kreikassa viljeltiin jo ennen ajanlaskumme alkua. Suomessa punajuurta alettiin viljellä vasta 1800-luvulla. Värinsä se saa betasyaniinistä, joka on savikkakasveille tyypillinen typpipitoinen väriaine. Tunnetaan myös keltaisia ja valkoisia muotoja, joita kutsutaan kelta- ja valkojuurikkaiksi. Ne ovat samoja kasveja, mutta niistä puuttuu vain tämä väriaine. Muoto vaihtelee melkoisesti, on jalostettu pallomaisia, litteänpyöreitä sekä pitkäjuurisia lajikkeita. Juurimukulan renkaallinen rakenne johtuu sen erikoisesta paksuuskasvusta, missä kuoren alle kehittyy useita sisäkkäisiä jakautumiskykyisiä soluvyöhykkeitä. 1 g = n. 60–90 siementä.
Viihtyy aurinkoisessa, kosteutta pidättävässä, syvämultaisessa puutarhamaassa, joka on mielellään lannoitettu edellisenä syksynä. Vältettävä liiallista typpilannoitusta, koska kuuluu nitraatteja suosiviin kasveihin. Liiallinen kalkki taas tekee punajuuret rupisiksi (maan sädesieni). Kylvö touko-kesäkuussa parin sentin syvyyteen. Taimettumisaika 18 asteessa n. viikko, mutta 8 asteessa kolme viikkoa. Yhdestä siemenestä kehittyy yksittäisten hedelmien määrän mukaan yleensä 2–4 sirkkatainta. Jätetään vahvin kasvamaan. Riviväli 30–40 cm, taimiväli 5–10 cm. Tuhohyönteiset ja kasvitaudit vaivaavat harvoin. Joskus kirpat ja luteet ovat kiusana, varsinkin kuivina kesinä. Ahkera kastelu pienentää tuhoja. Sopeutunut merelliseen ilmastoon; kasvaa parhaiten 15–20 asteen lämmössä, kun ilma on kosteaa. Annoksesta riittää n. 5–10 rivimetrille.
Korjataan aurinkoisella säällä, jolloin nitraattipitoisuus pienempi. Myös lehdet ovat herkullisia.
Voidaan varastoida kellariin joko sellaisenaan tai turpeeseen tai hiekkaan. Voidaan myös pakastaa ryöpättynä tai säilöä etikkaan.
Upea värisekoitus, jossa viisi eri lajiketta punajuurikkaita; ‘Chioggia’, ‘Golden’, ‘Egyptian flat round’, ‘Formanova’ ja ‘Vereduna Alba’. Herkuttelijan suosikki, silmänruokaa ja ihania makuja!
Luomusiemen
Raitajuureksikin kutsuttu malloltaan punavalkoraidallinen punajuurikaslajike. Ei värjää niin voimakkaasti kuin punaiset lajikkeet ja on maultaan hiukan makeampi. Lehtiä voit käyttää pinaatin tavoin ja nuoria lehtiä sellaisenaan. Näyttävä!
Luomusiemen.
Upea, pyöreäjuurinen perinnelajike vuodelta 1840. Myös lehdet ovat näyttävät, syvän punaisenvioletit ja ne sopivat syötäviksi nuorina.
Valmis sekoitus erivärisistä punajuurista: punaisia, valkoisia, keltaisia ja raidallisia herkkupalleroita. Vaihtelusta pitäville.
Varasto loppu
Pitkä kapea juuri. Tumman punainen, ei kerrostuneisuutta. Punainen lehdistö. Kasvaa maan pintaan. Helppo korjata, säilyy hyvin. Helppo siivuttaa.
Luomusiemen.
Aikainen lajike vuodelta 1870. Kasvuaika n. 50 vrk. Litteänpyöreä, malto tummanpunainen. Makea. Monien toivoma! Perinnelajike.
Biodynaaminen siemen
Vanha viljelyvarma lajike vuodelta 1897. Pyöreä, ohutkuorinen, tummanpunainen malto. Helppo viljellä. Sopii sekä varhaisviljelyyn että myöhäisempään kylvöön. Myös varastoitavaksi. Perinnelajike.