PENSASPAPU

Buskböna

Phaseolus vulgaris var.nanus

Pensas- eli länkäpavulla on matala pensasmainen kasvutapa. Korkeus n. 30-50cm, palot 10- 15cm.

Viljely: Lämmin kasvupaikka. Ilmavan maan ravinnetilan tulisi olla hyvä, pH yli 6. Kylvö maan lämmettyä (yli +10°C) suoraan avomaalle 3cm syvyyteen. Kylmässä maassa siemenet mädäntyvät eivätkä idä. Taimiväli 8-10cm, rivi- väli 30cm. Siemeniä hyvä liottaa ennen kylvöä. Itäminen kestää viidestä päivästä kolmeen viikkoon. Taimet  mullataan niiden  ollessa  10cm. Hallanarka. Orgaaninen lannoite annetaan mielellään edellisenä syksynä. Annetaan lisä- lannoitusta, jos kasvusto näyttää kärsivän typen puutteesta. Kylvöstä korjuuseen kuluu 60-80vrk lajikkeesta riippuen.

Korjuu: Palot korjataan, kun ne ovat tarpeeksi kookkaita, mutta siemenet vielä pieniä. Ryöpätään ja pakastetaan tai hapatetaan.

Käyttö: Keitetyt palot sopivat patoihin, muhennoksiin ja salaatteihin. Erityisen  hyviä  ruoka- tai valkosipulin kanssa valmistettuina. Ei saa nauttia raakana, vaan on aina keitettävä!

Valitse näistä:


’YIN YANG’ 1280

Mustavalkoiset siemenet. Pensaspapu on omiaan pieneen tilaan ruukkuun, lavaan ja penkkiin. Noin 15 cm pituiset palot kerätään nuorina ja vihreinä.  Koristeelliset siemenet voi kuivata talvikäyttöön. Siementen väritys muuttuu keittäessä.

 

 

 

2,70

Annos noin 25 siementä

Varasto loppu

’MASCOTTE’ 1195

Kehitetty erityisesti ruukkuviljelyyn patiolle tai parvekkeelle. Kompakti kasvutapa, ei vaadi runsaasti tilaa. Palot n. 14 cm pitkiä, hyvänmakuisia ja säikeettömiä. Helppo kerätä, koska ovat asettuneet lehdistön ulkoreunalle.

 

 

3,20

Annos noin 110 siementä

8 varastossa

’Sanguigno’ 1090

Reheväkasvuinen, leveä ja litteäpalkoinen pensaspapu. Palot vaaleanvihreitä, joissa marmorimainen punainen kuvio. Punaiset siemenet, jotka muuttuvat keitettäessä vihreiksi.

2,50

Annos noin 30 g
’MAXI’ 1042

Uudenlainen vahapaputyyppi. Erittäin aikainen, runsassatoinen ja hyvän makuinen. Pyöreiden papujen pituus n. 18–20 cm. Tuleentunut siemen vaaleanruskea. Pysty kasvutapa. Helppo poimia, pavut sijaitsevat lehtien ulkopuolella.

Luomusiemen

3,20

Annos noin 30 g

Varasto loppu

’GOLDEN TEEPEE’ 1115

Keskiaikainen ja runsassatoinen vahapapu. tuleentunut siemen valkoinen. Palot keltaisia, pyöreitä, n. 18 cm pitkiä ja herkullisen mureita. Helposti sulava. Sopii siis niille, jotka saavat pavuista ruoansulatusvaivoja.

2,20

Annos noin 30 g
’PURPLE TEEPEE’ 1273

Voimakaskasvuinen vahapapu. Korkeus n. 50 cm. Tuleentunut siemen beige. Tummanvioletit palot n. 12–13 cm pitkiä. Runsassatoinen. Keitettyinä muuttuvat tummanvihreiksi. Maukkaita ja mureita!

2,20

Annos noin 30 g

Varasto loppu

’NASSAU’ 1144

Keskiaikainen, kasvuaika n. 55 vrk. Palko litteä, säikeetön, 15–17 cm pitkä, murea ja pehmeä. Ns. leikkopapu. Tuleentunut siemen valkoinen. Maailmalla arvostettu lajike. Pidetään yhtenä herkullisimmista pavuista. Annalassa saatu hyviä kokemuksia.

2,70

Annos noin 30 g
‘PRIMEL’ 1024

Aikainen ja kestävä lajike. Tummanvihreät, säikeettömät, suorat ja pyöreät palot 18–20 cm pituisia. Siemen tummanruskea. Kasvaa useimmilla maalajeilla. Terve ja helposti kerättävä. Suosittu.

2,50

Annos noin 30 g
’Roma II’ 1145

Vihreät, litteät, säikeettömät palot, valkoiset pavut.
Satoisa ja helppo kasvattaa.

2,50

Annos noin 30 g