Härkäpapu

Yksivuotinen. Kylmänkestävä härkäpapu kuuluu virnan sukuun, ja on yksi vanhimmista ja ehkä vanhin viljelty palkokasvi. Pystykasvuinen, tanakkavartinen ja kärhetön. Tietoja härkäpavun käytöstä on 4500 vuoden takaa. Todennäköisesti se on kotoisin Lähi-idän ja Välimeren seuduilta. Suomeen härkäpavun toivat kiertävät munkit jo 1200-luvulla. Se oli Mauno Ladonlukon maalaissa vuodelta 1234 niiden kasvien joukossa, joista oli maksettava kirkolle kymmenykset. Tunnetaan myös pelto-, hevos- ja talonpoikaispavun nimellä. Korkeus 50-100cm. Lehtihangoissa
2-5 valkoista kukkaa, joissa musta pilkku. Sietää jopa -4 pakkasastetta. Käytetään
ravinto- ja viherlannoituskasvina. Tärkeä valkuaislähde: siemenet sisältävät proteiinia lähes 30%. 100g = n. 60-90 siementä.

Vaatimaton maalajin suhteen. Menestyy
raskailla, syvämultaisilla ja hyvin vettä pidättävillä
mailla. Ravinnetilan tulee olla hyvä.
Maa lannoitetaan viikkoa ennen kylvöä esim. kanankakkarakeilla, 60-80g neliölle. pH 6,5-

7,0. Kylvetään aikaisin keväällä. Kylvösyvyys
5cm, taimiväli 15-20cm, riviväli 40-60cm. Kastellaan
kuivina jaksoina. Sopii perunan kumppanuuskasviksi,
ei kuitenkaan samaan vakoon.
Mustan papukirvan voi torjua taittamalla kirvojen
saastuttamat latvat tai suihkuttamalla latvoja
kylmällä vedellä. Sateisena kesänä harmaahome
saattaa olla kiusana. Papuruoste voi myös vaivata.
Siksi kaikki sairaat kasvijätteet on huolellisesti
kerättävä pois, ei saa laittaa kompostiin.

Korjuu: Riivityt pavut ovat herkullisia nuorina.
Hyvin nuoria papuja voi keittää palkoineenkin.
Täysikokoiset, tuleentuneet pavut kuivataan.

Säilytys: Tuleentumattomat, vihreät pavut voi
ryöpättyinä pakastaa. Tuleentuneet, ‘kypsät’ pavut
kuivataan ja säilytetään esim. paperipussissa
tasalämpöisessä ja kuivassa paikassa.

Käyttö: Nuoret palot keitetään miedossa suolavedessä
10-15 min. ja tarjotaan voilla tai öljyllä
höystettyinä yrttien kera tai niitä voi käyttää
kuten papuja yleensä: patoihin, muhennoksiin,
keittoihin jne. Kuivatut pavut liotetaan yön yli
ennen keittämistä, keittoaika n. tunti. Funktionaalinen
ruoka parkinssonin taudissa!

Valitse näistä:


’EXPRESS’ 1136

Hyvin aikainen, kasvuaika n. 65 vrk. Tukeva, pystykasvuinen, korkeus n. 1 m. Suorat, riippuvat palot kauniin vaaleanvihreät, kussakin 4-5 suurta siementä.

Luomusiemen

6,10€

Annos noin 200 g
    1108-Bean_Robin_Hood
’ROBIN HOOD’ 1108

Ruukkuviljelyyn parvekkeelle tai patiolle. Kylvöstä korjuuseen kestää 12 viikkoa.

 

4,00€

Annos noin 35 siementä

2 varastossa

’KONTU’ 1088

Suomalainen lajike. Tullut kasvilajiluetteloon 1997. Icarda 536:n ja Hankkijan Ukon jälkeläinen. Korkeus 70-100 cm. Jäykkä varsi, lakoutuminen harvinaista.

 

4,00€

Annos noin 200 g
’KONTU’ 1089

Suomalainen lajike. Tullut kasvilajiluetteloon 1997. Icarda 536:n ja Hankkijan Ukon jälkeläinen. Korkeus 70-100 cm. Jäykkä varsi, lakoutuminen harvinaista.

2,20€

Annos noin 50 g
    11137_Karmazyn
’KARMAZYN’ 1137

Paloissa erikoiset vaaleanpunaiset siemenet (3- 4 kpl). Tukeva, korkeus n. 50-60 cm. Siementen maku erityisen herkullinen.

3,00€

Annos noin 40 siementä
’HANGDOWN’ 1929

Lajike 1800-luvulta. Keskiaikainen, kasvuaika n. 80 vrk. Rotevakasvuinen. Korkeus n. 120 cm. Roikkuvat palot 18-20 cm pitkät. Siemenet tosi suuria ja hyvän makuisia.

 

 

5,60€

Annos noin 200 g
’HANGDOWN’ 1928

Lajike 1800-luvulta. Keskiaikainen, kasvuaika n. 80 vrk. Rotevakasvuinen. Korkeus n. 120 cm. Roikkuvat palot 18-20 cm pitkät. Siemenet tosi suuria ja hyvän makuisia.

 

 

2,20€

Annos noin 50 g
’CRIMSON FLOWERED’ 1946

Koristeellinen ja satoisa Heritage-lajike, jolla upeat, kirkkaan purppuranpunaiset kukat. Pystyt palot joissa keskimäärin 4-5 vihreää herkullista papua. Sopii hyvin kasvatettavaksi myös lavoissa tai isoissa ruukuissa. Korkeus noin 90 cm.

 

2,20€

Annos noin 50 g
’Express’ 1135

Hyvin aikainen, kasvuaika n. 65 vrk. Tukeva, pystykasvuinen, korkeus n. 1 m. Suorat, riippuvat palot kauniin vaaleanvihreät, kussakin 4-5 suurta siementä.

2,50€

Annos noin 50 g