Latva-artisokka

Kronärtskocka

Cynara cardunculus Scolumus-ryhmä

Movivuotinen. Komea ohdakekasvi (korkeus 100-150cm). Kotoisin Välimeren alueelta. Arvostettu vuosi- tuhansia juhlaruokana. Todennäköisesti jalostettu villistä kardonista. Jopa metrin pituisiksi kasvavat lehdet ovat kauniita, syvästi pariliuskaisia, hieman piikkisiä ja väriltään harmaanvihreitä. Mykeröt ovat suuria: n. 8-18cm läpimitaltaan ja sijaitsevat suurten kehtosuomujen suojassa. Näitä mykeröitä korjataan nuorina ja kehittymättöminä  syötäviksi.   Maistuu  pähkinämäiseltä, mutta hieman kitkerältä.

Vaatelias ja ylellinen kasvi. Vaatii voimakkaasti  lannoitetun,  aurinkoisen  ja  tuulilta suojatun kasvupaikan. Maan tulee olla multavaa ja vettä läpäisevää, pH 6.5-7.0. Kasvuaika on pitkä. Esikasvatus aloitetaan helmikuussa. Kasvatuslämpötila  18-20  astetta.  Kylvösyvyys  1-2 cm, itämisaika  3-6vrk.  Taimet  koulitaan  10-12cm ruukkuihin. Karaisu on tärkeää ennen ulos istutusta. Taimi- ja rivivälin on oltava 75×75 cm. Kasvun päästyä hyvin vauhtiin, lannoitetaan esim. nokkoskäytteellä. Huolehditaan kastelusta. Kate helpottaa hoitoa. Mykeröitä alkaa ilmestyä heinäkuussa. Korjuukelpoisiksi ne ehtivät elokuun lopulla, syyskuun alussa. Nuorista taimista harvennetaan mykeröitä siten, että jäljelle jää vain 6-8 nuppua.

Talvettamista voi yrittää Etelä- Suomessa.

Kun kukkamykerön alimmat suomut alkavat avautua toisistaan, on korjuun aika. Nuppu tulee korjata ennen sinipunertavien kukkien tultua näkyviin. Jos näin tapahtuu, mykeröt eivät kelpaa enää syötäviksi.

Kukintonuppu leikataan siten, että siihen jää lyhyt varrentynkä. Latva-artisokasta syödään mehevä tyvi ja kukkapohjus. Keitetään kokonaisena miedosti suolalla maustetussa vedessä, kunnes suomut voidaan irrottaa. Nautitaan esim. voivaahdon tai viinietikkakastikkeen kera, mihin kehtosuomujen tyvet kastetaan. Kehtosuomut syödään sormin, kukkapohjus taas veitsellä ja haarukalla.

Kukkalatvassa, lehdissä ja juurissa on tehoaineita, joiden tiedetään lisäävän sappinesteen erittymistä, parantavan maksasoluja ja alentavan kolesteroliarvoja. Käytetään myös munuaissairauksien hoitoon, kun valkuaista erittyy virtsaan.

 

 

Valitse näistä:


Latva-artiasokka ’GREEN GLOBE’ 1129

Vanha (1800-luvun alkupuolelta), tunnettu, viljelyvarma lajike. Kasvuaika n. 155 vrk kylvöstä korjuuseen ja n. 90 vrk ulosistutuksesta korjuuseen. Istutusetäisyys 60 cm. Korkeus n. 1-1,5 m. Vihreät mykeröt ovat aika painavia, 8-10 cm pituisia, pyöreitä tai litteänpyöreitä.

3,20

Annos noin 3 g
Latva-artiasokka ’Vert de Provence’ 1253

Komea lajike Etelä-Ranskasta. Pitkänomainen, pyöreä kukinto, tummanvihreä lehdistö, kasvustossa hiven purppuraa. Korkeus noin 100 cm.

3,80

Annos noin 3 g