Mukulaselleri

Rotselleri

Apium graveolens var. rapaceum

Kv. Viljellään yksivuotisena. Sarjakukkaiskasveihin kuuluvan sellerin villiä kantamuotoa tavataan Euraasian kosteikoissa ja ranta-alueilla Kaukasukselta Etelä-Ruotsin rannikolle asti. Löydetty myös Kaliforniasta ja Uudesta Seelannista. Vanhoja hyötykasveja. Jo antiikin aikana niitä käytettiin lääke- ja maustekasveina. 1400-luvulla Italia aloitti jalostettujen lehti- ja mukulasellerin viljelyn. Suomessa viljelty 1800-luvulla herraskartanoissa.

Aluksi käytettiin lääke- ja maustekasveina, vihanneksena mahdollisesti 1600-luvulta. Käytetään myös juuriselleri-nimeä.

Pitkä kasvuaika, kylvöstä korjuuseen 5-7 kuukautta. Esikasvatus aloitetaan helmi- maaliskuussa; kestää 8-10 viikkoa. Itää valossa, siemeniä ei peitetä. Itämisaika 18-25vrk. Kasvatettava vähintään 18 asteessa, jotta vältyttäisiin ennenaikaiselta kukinnalta. Karaistut taimet istutetaan ulos, kun maan lämpö yli 13°C. Istutussyvyyteen on kiinnitettävä huomiota, kasvupisteen on jäätävä näkyviin. Liian matalaan istutettaessa sivujuurien kasvu voimistuu, kun taas syvään istutettaessa saadaan pitkänomaiseksi venyneitä mukuloita. Taimiväli 25-40cm, riviväli 50-60cm. Kuivina jaksoina kastellaan. Lisälannoitusta annetaan heinä-elokuussa. Kasvaa vielä syksylläkin ja kestää muutamia pakkasasteita. Vaatii lämpimän  kasvupaikan ja hyvin lannoitetun maan,  pH  6,0-7,0.  Boorin puutoksessa mukulaan ilmaantuu ruskeita laikkuja, nuoret lehdet kellastuvat ja lehdykän laitaan ilmestyy ruskeita laikkuja. Kalsiumin puutos aiheuttaa kasvupisteen tuhoutumisen.

Korjataan myöhään syksyllä. Jos kova pakkanen uhkaa, peitetään harsolla, oljilla tms. Kun nostetaan ylös, osa sivujuurista poistetaan. Varastoidaan kuten porkkana, 0-asteessa kosteassa hiekassa tai turpeessa. Varastointiaika hyvissä olosuhteissa n. 8kk. Ryöpättynä voidaan pakastaa.

Käyttö: Sopii mm. keittoihin, patoihin ja tuoreraasteisiin. Sisälehtiä voi käyttää yrttimausteena. Voi kuivata tai pakastaa.

Valitse näistä:


Mukulaselleri ’Giant Prague’ 1307

PERINNELAJIKE

Vanha lajike vuodelta 1871. Muodostaa kookkaan ja maukkaan valkeamaltoisen mukulan.

2,90

Annos noin 0,1 g