Porkkana

Morot

Daucus carota

Kv. Viljellään yksivuotisena. Kehittynyt afganistanilaisesta, villistä alalajista. Vanhimmat viljellyt porkkanat olivat ilmeisesti violetteja, mutta niiden ohella alettiin pian viljellä keltaista muotoa. Näiden muotojen leviämistä voidaan lukea eri kirjallisista lähteistä. Vähässä-Aasiassa tiedetään porkkanaa viljellyn 1000-luvulla, Espanjassa 1100-luvulla, Euroopan länsiosissa 1300-luvulla ja Englannissa 1400-luvulla. Idässä porkkanaa alettiin viljellä 1300-luvulla ensin Kiinassa ja sitten Japanissa 1400-luvulla. Tiedetään, että Hollannissa kehitettiin 1600-luvulla ensimmäinen oranssi porkkana. Se on kaikkien nykyisten oranssien porkkanoiden kantaäiti. Tästä johtuen viljellyn porkkanan geneettinen pohja on hyvin kapea-alainen. Porkkanan muoto vaihtelee eri lajikkeilla pienistä pallomaisista, kartiomaisiin ja pitkiin sylinterimäisiin.

Viihtyy parhaiten multavassa, kalkkipitoisessa hiekkamaassa (pH 7,0-7,5). Kaikki maatyypit voidaan kuitenkin parantaa porkka- nalle sopivaksi. Lannoitetaan hyvin maatuneella luonnonlannalla tai viherlannoitteella. Porkkana on kaliumin suurkuluttaja. Kylvö aikaisin keväällä 1cm syvyyteen. Ideaali itämislämpötila 8-20°C, itämisaika 15-20vrk. Taimiväli 3-6cm, riviväli 35-40cm. Harso tai suojaverkko pitää tuholaiset loitolla, joista pahimmat ovat porkkanakemppi ja porkkanakärpänen. Myös hiekan ja tuhkan sirottelu auttaa. Annoksesta riittää 5-15 rivimetrille.  Hiekkamailla  voi  tehdä  syyskylvön!

Kellarissa hiekkaan tai lannoittamattomaan turpeeseen haudattuina. Voidaan pakastaa esikeitettynä, raaste sellaisenaan.

Valitse näistä:


Porkkana ‘Berlicum 2’ 1053

Makea, aikainen lajike, jolla voimakkaan oranssit, sileät ja kartiomaiset juuret. Soveltuu hyvin talvivarastointiin.

2,90

Annos noin 1 g
Porkkana ‘Jaune du Doubs’ 1186

Kauniin keltainen, hieman kartiomainen ja voimakaskasvuinen perinnelajike. Tämä roteva ranskalainen porkkanalajike omaa  hyvän varastointikestävyyden. Hyötyy aikaisesta kylvöstä. Satoisa.

Luomusiemen

2,90

Annos noin 0.5 g
Porkkana ‘Sekoitus’ 1061

Upea keltaisen, oranssin, valkoisen ja violetin värisekoitus sisältää neljää eri porkkanalajiketta; ‘Riesen von Colmar 2’, ‘Gniff’, ‘Kuttiger’ ja ‘Jaune du Doubs’. Soveltuu sekä tuorekäyttöön, että varastointiin. Hyötyy aikaisesta kylvöstä, koska lajikkeet melko myöhäisiä. Ehdoton ruokapöydän hitti!

Luomusiemen

3,40

annos noin 1 g

Varasto loppu

’Sugarsnax 54’ F1 1476

Aikainen ja erittäin makea lajike, joka on voimakkaan oranssin värinen ja sisältää runsaasti beetakaroteenia. Juuri on pitkä ja kapeahko. Runsassatoinen.

2,90

Annos noin 1 g

Varasto loppu

SAINT VALERY 1038

Vanha  ranskalainen  porkkana  vuodelta  1885. Kasvuaika  n.  80 vrk.  Kaunis  ulkonäkö:  pitkäjuurinen,   mutta   leveähköt   ’hartiat’.  Vihertyy helposti,  siksi  pitää  muistaa  mullata.  Kuiva- ainepitoisuus melko korkea, mutta on kuitenkin makea ja murea. Erittäin satoisa ja on yhä yksi tärkeimmistä talvilajikkeista. Kasvatetaan myös kesäporkkanaksi, ja Englannissa se on näyttelyporkkanana yhä suosittu. Huonoina kesinäkin saatu hyvä sato toisin kuin muista.

2,40

Annos noin 1 g
’RONDO’ 1710

Juuri pallonpyöreä. Sopii erityisesti ruukkuviljelyyn parvekkeelle tai patiolle. Syödään pienenä. Hyvänmakuinen. Naposteluun!

Porkkana

2,70

Annos noin 950 siementä

Varasto loppu

’AMIVA’ 1058

Aikainen syysporkkanalajike. Amsterdam-tyypin porkkana, juuret ovat pitkänomaiset, teräväkärkiset. Mehukas, maukas ja rapea. Sopii erinomaisesti tuorekäyttöön.

Luomusiemen.

3,40

Annos noin 1 g
’RAINBOW MIXED’ F1 1058-2

Harvinainen ja ihastuttava sekoitus oranssista, valkoisesta, keltaisesta ja lilasta porkkanasta. Silmänruokaa!

2,40

Annos noin 190 siementä

Varasto loppu

’LONTOON TORI / CHATENAY’ RED CORED 2’ 1696

Alkuperäislajike  1800-luvulta.  Kartiomainen ja tukeva punaisenoranssi juuri on puolipitkä. Helppo viljellä. Juurenniskan vihertymisen estämiseksi mullataan. Kasvuaika n. 70 vrk. Satoisa, maukas ja mehukas. Sopii varastoitavaksi. Englannissa ruokakaupoissa sitä oli saatavilla baby-tyyppisenä. Suosittu!

2,40

Annos noin 1,5 g
’RODELIKA’ 1932

Kauniit oranssit juuret tasapaksut ja pitkät. Voimakaskasvuinen lajike soveltuu hyvin varastoitavaksi. Viljely onnistuu myös raskaammilla mailla. Sopii varastoitavaksi. Terveyspommi!

 

Luomusiemen

2,70

Annos noin 3 g
’EARLY NANTES’ 1922

Aikainen, ranskalainen lajike. Ensimmäinen 1880-luvulta.  Kasvaa  hyvin  savimaassakin. Mureat ja makeat juuret ovat kauniin sylinterin muotoiset. Kasvuaika n. 62 vrk.

 

2,40

Annos noin 1 g

Varasto loppu

’VITELLA’ 1056

Aikainen syyslajike. Hivenen kartiomainen, satoisa, raikkaan oranssi Nantes-tyyppinen porkkana. Sileäpintainen. Kestää myös varastointia jonkin verran.

Luomusiemen

3,40

Annos noin 1 g
’Longue Rouge Sang’ 1505

1505 Vanha, ranskalainen lajike. Suuret, kartiomaiset juuret. Upea tummanpunaisenoranssi väritys juuren pinnassa, sisältä kirkas oranssi.

Luomusiemen

3,40

Annos noin 0,5 g
Ruokaporkkana ’Gniff’ 1180

Upea, näyttävä tummanviolettipintainen porkkana Sveitsistä, jonka sisus on vaalea, osin valkoinen. Kartiomainen juuri kasvaa noin 15 cm pitkäksi. Sopii sekä varastointiin, että tuorekäyttöön ja on erityisen sopiva pikkelöintiin.

3,40

Annos noin 1 g