Parsa

Sparris

Asparagus officinalis

Mv. (I-V). Korkeus n. 100cm. Kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Länsi-Euroopan hiekkaisilla merenrannoilla. Viljelty jo ainakin 5000 vuotta, Skandinaviaan se tuli 1600-luvulla. Voi saavuttaa jopa 150 vuoden iän, keskimääräinen viljelyikä 10 vuotta.

Aurinkoinen kasvupaikka. Kasvaa savimaassakin, mutta helpompi korjata hiekkapitoisesta mullasta. Maahan lisätään kalkkia ja runsaasti kompostia, pH n. 7,5. Liotetut siemenet (1vrk) kylvetään keväällä avomaalle 4-5cm syvyyteen. Itämislämpö 18-20 astetta, itämis- aika 2-4 viikkoa. Taimet voi myös esikasvattaa sisällä. Riviväli 20cm, taimiväli 10cm. Syksyllä lopullinen istutus vähintään 5cm syvyyteen taimivälin ollessa 30-40cm. Riviväli 100cm. Parsalla on vaakasuora juurakko, joka kasvaa osaksi sivuille, osaksi ylöspäin. Juurakon nuoret osat ovat keväisin sormen paksuisia syötäviä versoja. Käytä mielellään katetta: rakkolevä on parasta, mutta olkikatekin on hyvää. Penkki lannoitetaan vuosittain sadonkorjuun jälkeen esim. ruohosilpulla.

Korjuu: Valkoista parsaa kasvatettaessa taimien päälle luodaan hiekasta tai hiekkamullasta 40-50cm korkea harju. Versot säilyvät valkoisina. Korjataan ennen kuin ehtivät pinnalle. Vihreän parsan versot saavat kasvaa maan pinnalle. Korjataan, n. 20cm pituisina katkaisemalla varret hieman maanpinnan alapuolelta. Versot leikataan lähes päivittäin, koska vanhemmiten niistä tulee syömäkelvottomia, puisevia. Korjuuaika kestää juhannukseen. Syksyllä varsien kuivuttua ne leikataan poikki maan pinnalta.

Käyttö: Kevään vihannes, herkullinen ja ravitseva. Vihreä parsa sisältää runsaasti A- ja C- vitamiinia. Voidaan käyttää raakana tai höyrytettynä kastikkeiden kera. Maukkaita ruokia saadaan kuorruttamalla niitä uunissa. Kasvista saadaan  näyttävää  leikkovihreää. Älä  kuitenkaan leikkaa liikaa, jos haluat parsasatoa seuraavanakin kesänä. Parsan punaiset marjat ovat myrkyllisiä. Niitä voi käyttää siemenlisäykseen. Säilytys: Talveksi versoja voidaan pakastaa tai umpioida.

Valitse näistä:


’MARY WASHINGTON’ 1279

Tunnettu vanha lajike 1900-luvun alkupuolelta. Antaa varhain pitkiä, suoria varsia. Sopii sekä valkoisen että vihreän parsan kasvatukseen. Hyvä talven- ja taudinkestävyys. On resistentti mm.  parsaruosteelle.

2,70

Annos noin 5 g