Parsasalaatti

Sparrissallat

Lactuca sativa var. angustana

Yksivuotinen. Jalostettu piikkisalaatista. Kiinassa viljelty vuosisatoja, Euroopassakin tunnettu jo 1800-luvun puolivälistä. Suomessa viljellään
aika vähän, vaikka menestyy hyvin. Sisältää C-vitamiinia 2-3 kertaa enemmän kuin keräsalaatti. Lisäksi siinä on kivennäisaineita, karoteenia sekä B- ja E- vitamiineja. Se on sekä salaatti että parsan tapaan tarjottava vihannes. Kiinaksi ’Woh sun’.
1 g = n. 850 siementä.

Viljely: Viihtyy kalkitussa, tavallisessa puutarhamaassa. Kylvö varhain keväällä matalaan vakoon. 8-14 vrk:ssa. Taimiväli n. 15-20 cm, riviväli
40 cm.
Korjuu: Lehtiä voidaan kerätä parin kuukauden kuluttua kylvöstä. Ei saa kuitenkaan kerätä satoa liian paljon, koska se haittaa kasvua. Kukkavarsi saa kasvaa vielä 2-3 viikkoa, korjataan noin 30cm:n pituisena ja läpimitaltaan 2,5 senttisenä. Esikasvatuksella voidaan aikaistaa satoa. Vanhetessa maistuu kitkerältä.
Käyttö: Lehtiä käytetään lehtisalaatin tavoin. Kukkavarren pehmeä ja murea ydinosa syödään sellaisenaan tai lisäkkeenä kypsennettynä parsan tapaan. Voidaan käyttää myös keitoissa ja muhennoksissa.
Säilytys: Pakastus.

Valitse näistä:


2,50

Annos noin 1 g

Varasto loppu