- Ostoskorisi on tyhjä.
Spinacia oleracea
Yv. Terveellinen: sisältää rautaa, vitamiineja ja kivennäisaineita. Lähtöisin Persiasta. Kiinassa viljelty jo 640 e.Kr, Eurooppaan tuli 1300-luvulla. Pinaatti oli yksi niistä ruoka-aineista, joita munkit saivat syödä paaston aikana. Suomessa pinaattia on kasvatettu 1600-luvun lopulta lähtien.
Voidaan viljellä koko maassa. Multava, kalkittu maa, ei siedä voimakasta lannoitusta (nitraatin suosija), pH n. 7,0. Ensimmäinen kylvö 1-2cm syvyyteen heti kun maa on sulanut. Itää 8-15 vrk:ssa. lisäkylvöjä voi tehdä alku- ja loppukesällä, ei keskikesällä, koska herkistyy kukkimaan. Kukkii myös herkästi, jos kärsii kuivuudesta. Taimiväli 10cm, riviväli 40cm. Kylvöstä korjuuseen n. 35-45 päivää. Tarvitsee runsaasti valoa ja kosteutta. Herkkä ilmansaasteille.
Lehtien kerääminen aloitetaan alhaalta päin yksitellen, jolloin samasta kasvustosta saadaan peräkkäisiä satoja.
Säilytys: Parhaimmillaan tuoreena keitettynä. Talveksi voidaan pakastaa tai kuivata.
Käyttö: Muhennoksiin ja keittoihin. Sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Keitinveden mukana liiat nitraatit ja oksaalihapot liukenevat pois. Riski saada näitä haitallisia aineita ei ole suuri, koska pinaattia ei syödä joka päivä.