Pinaatti

Spenat

Spinacia oleracea

Yv. Terveellinen: sisältää rautaa, vitamiineja ja kivennäisaineita. Lähtöisin Persiasta. Kiinassa viljelty jo 640 e.Kr, Eurooppaan tuli 1300-luvulla. Pinaatti oli yksi niistä ruoka-aineista, joita munkit saivat syödä paaston aikana. Suomessa pinaattia on kasvatettu 1600-luvun lopulta lähtien.

Voidaan viljellä koko maassa. Multava, kalkittu maa, ei siedä voimakasta lannoitusta (nitraatin suosija), pH n. 7,0. Ensimmäinen kylvö 1-2cm syvyyteen heti kun maa on sulanut. Itää 8-15 vrk:ssa. lisäkylvöjä voi tehdä alku- ja loppukesällä, ei keskikesällä, koska herkistyy kukkimaan. Kukkii myös herkästi, jos kärsii kuivuudesta. Taimiväli 10cm, riviväli 40cm. Kylvöstä korjuuseen n. 35-45 päivää. Tarvitsee runsaasti valoa ja kosteutta. Herkkä ilmansaasteille.

Lehtien kerääminen aloitetaan alhaalta päin yksitellen, jolloin samasta kasvustosta saadaan peräkkäisiä satoja.

Säilytys: Parhaimmillaan tuoreena keitettynä. Talveksi voidaan pakastaa tai kuivata.

Käyttö: Muhennoksiin ja keittoihin. Sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Keitinveden mukana liiat nitraatit ja oksaalihapot liukenevat pois. Riski saada näitä haitallisia aineita ei ole suuri, koska pinaattia ei syödä joka päivä.

Valitse näistä:


’Puma’ F1 1179

Suurilehtinen pinaatti. Lehdet napakoita ja paksuhkoja lyhyitten varsien päässä. Maku hieno. Soveltuu hyvin baby leaf -kasvatukseen.

2,90

Annos noin 2 g
’THORIN’ 1694

Tuttu, vanha lajike. uudella nimellä. Nopeakasvuinen ja satoisa. Pinaatti.

Biodynaaminen siemen

2,70

Annos noin 5 g
Pinaatti ’Matador’ 1101

Satoisa, viljelyvarma lajike. Tunnetaan myös nimellä `Viking`. Tumman vihreät, sileät lehdet.t lehdet.aatti.

2,90

Annos noin 2 g