Retiisi

Rädisa

Raphanus sativus var. sativus

Yv. Ehkä kehittynyt retikasta. Tullut viljelyyn vasta 1500-luvulla pitkänomaisena valkoisena muotona. Tällaisia viljeltiin 1600-luvulla Turun Akatemian kasvitieteellisessä puutarhassakin. 1700-luvulla retiisi sai pienen pyöreän muotonsa. Aluksi nekin olivat valkoisia ja vasta myöhemmin kehitettiin punaisia. Maku makeankirpeä, mikä johtuu sinappiöljystä. 1 g = n. 80–130 siementä.

Kuohkea, lannoitettu puutarhamaa, pH 5,7–7,0. Kylvö avomaalle aikaisin keväällä 0,5–1 cm syvyyteen, uusintakylvöjä voi tehdä parin viikon välein. Itämisaika 8–15 vrk. Kasvaa nopeasti, mutta myös vanhenee nopeasti. Taimiväli 1–2 cm, riviväli 10–30 cm. Kastellaan runsaasti, sillä kuivassa retiisi kitkeröityy ja alkaa helposti kukkia. Neljän viikon kuluttua kylvöstä saadaan ensimmäinen sato. Kasvaa parhaiten 12–15 asteen lämmössä. Mukulat venyvät pitkänomaisiksi korkeassa lämpötilassa ja syvään kylvettynä. Muiden ristikukkaisten tavoin altis möhöjuurelle ja taimipoltteelle. Tuhka- tai kalkkipölytys ehkäisee kirppoja samoin ruohokate. Tuhoja voi torjua riittävän pitkällä viljelykierrolla.

Korjataan nuorina.

Käytetään mieluiten heti tuoreena, mutta säilyy muutaman viikon kylmässä.

Valitse näistä:


’rudi’ 1742

Kehitetty nimenomaan avomaalla kasvatettavaksi. Hyvin aikainen. Pyöreä ja kirkkaanpunainen. Miedon raikas maku, eikä vanhene yhtä nopeasti joten satoaika pitkä.

Biodynaaminen siemen.

 

2,70

Annos noin 4 g
CHERRY BELLE 1182

Arvostettu kesälajike. Kasvuaika n. 22 vrk. Pyöreä muodoltaan. Kirsikanpunainen kuori sileä ja ohuehko. Maultaan makea ja mieto. Sopii avomaa ja lavaviljelyyn. Kestää varastointia tulematta kitkeräksi.

Luomusiemen

2,70

Annos noin 4 g
Retiisi ’EISZAPFEN’ 1762

Nopeakasvuinen. Kauniit, sylinterinmuotoiset, täysin valkoiset juuret. Suippo kärki. Pituus n. 10–12 cm. Malto mehukas ja rapea. Mehukkaat lehdet sopivat salaattiin. Sopii sekä avomaalle että lavaviljelyyn.

Biodynaaminen siemen

2,70

Annos noin 4 g
SAXA 2 1016

Kehitetty nimenomaan avomaalla kasvatettavaksi. Hyvin aikainen. Pyöreä ja kirkkaanpunainen. Hyvän makuinen, murea!

Luomusiemen

2,70

Annos noin 4 g