- Ostoskorisi on tyhjä.
Yksivuotinen. Kotoisin Etelä-Amerikasta. Tuotu Eurooppaan 1500-luvulla. Aluksi kasvatettiin koristekasvina, hedelmiä uskallettiin syödä vasta 1800-luvulla. Suomessa kasvatus aloitettiin 1900-luvun alussa. Ennen vanhaan kasvia kutsuttiin lemmenomenaksi. Vihreissä osissa on
lyhyitä rauhaskarvoja, joista johtuu kasville ominainen tuoksu. Hedelmät sisältävät karoteenia ja lykopeenia.
1 g = 300–350 siementä.
Esikasvatus 7–8 vk ennen istutusta eli kylvö maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin. Itää parhaiten 22–26 asteessa. Itämisaika 5–10 vrk. Paras taimikasvatuslämpötila 18 °C. Uudelleenistutus entistä syvempään. Ennen ulosistutusta taimia on karaistava 8–10 päivää.
Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa. Vaatii hyvin lannoitetun,
fosforipitoisen ja multavan kasvupaikan. Liika typpi huonontaa makua ja lisää alttiutta kasvitaudeille. Tasainen kastelu ja ruohokate hyväksi. Kovin tiheistä pensastomaateista kannattaa harventaa sivuversoja. Latvotaan loppukesällä, jotta voima jää hedelmien kehittymiseen.
Tuoreena, voidaan myös pakastaa tai valmistaa esim. ketsuppia. Raa’at, väriltään jo vaalenneet tomaatit voi kypsyttää sisällä tai säilöä etikkaliemeen. Tomaatin vihreät osat, kuten tummanvihreät hedelmät, lehdet ja varret, ovat myrkyllisiä.
Aikainen, vanha lajike Norjasta. Kasvuston korkeus noin 60-70 cm, voi tarvita tukea. Soveltuu myös avomaaviljelyyn. Hedelmät ovat pyöreät, keskikokoiset ja syvän punaiset.
Kehitysaika 64 päivää.
Kompakti pensastomaatti, jolla on pyöreät, hyvän makuiset, punaiset hedelmät. Korkeus noin 55 cm. Sopii hyvin kasvatettavaksi parvekkeella ruukuissa tai kasvatusaltaissa.
Biodynaaminen siemen
Kompakti, aikainen pensastomaattilajike, joka soveltuu amppelikasvatukseen. Tämän kirsikkatomaatin hedelmät ovat ihanan roosanpunaisia ja makeita.