Iltahelokki

Nattljus

Oenothera biennis

Kotoisin Pohjois-Amerikasta. Tuotiin Eurooppaan jo vuonna 1619. Korkeus n. 50- 100cm. Hohtavan keltaiset, tuoksuvat kukat avautuvat illansuussa. Kasvi ikään kuin säteilee fosforoivaa valoa. Kukinta alkaa keskikesällä. Lääkekasvi. Melko hyvä mesikasvi lähinnä yöperhosille! 1g = n. 2100 siementä.

Kylvetään suoraan avomaalle. Siementä ei peitetä, itää valossa 3-4 viikossa. Myös syyskylvö mahdollista. Viihtyy auringossa, lämpimässä ja vettä läpäisevässä maassa. Taimiväli 25cm. Kukkii toisena vuotena.

Rohtona käytetään versoja, juurta ja siemeniä. Siemenet kerätään kypsinä, kellanruskeina. Ne sisältävät tyydyttämättömiä rasvahappoja, mm. gammalinoleenihappoa. Intiaanit käyttivät lehtiä, varsia ja juuria vihanneksena. Punertavat juuret voidaan keittää ja syödä palsternakan ja mustajuuren tavoin. Unohdettu vihanneskäyttö oli tunnettua Ranskassa 1800-luvulla. Helokkia käytetään suolistokouristuksiin, samoin yskään  ja  vilustumiseen. Sillä on todettu myös veren hyytymistä estäviä vaikutuksia. Sisäisesti helokkia käytetään hormonaalisten vaivojen hoitoon, ulkoisesti haavojen ja ihottumien hoitoon. Käytöstä ei tunneta haittavaikutuksia.

Valitse näistä:


ILTAHELOKKI 2728

2,70

Annos noin 0,5 g