Punahattu

Läkerudbeckia

Echinacea

Monivuotinen. Kotoisin Pohjois-Amerikan preerioilta. Tunnetaan myös nimellä “auringonhattu”. Kukkii elokuun alusta myöhään syksyyn. Erinomainen mesikasvi päiväperhosille (amiraali, neitoperhonen, nokkosperhonen)! Frantsilan yrttitila Hämeenkyrössä aloitti viljelyn Suomessa 1981.

1 g = n. 200-300 siementä.

Viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Paras maa runsasravinteista, savensekaista, ei siedä seisovaa vettä. Kalkinsuosija. Esikasvatus huhti-toukokuussa: 2–4 siementä
ruukkuunsa. Itää 20 asteessa 15–24 vrk:ssa. Taimiväli 30 cm, riviväli 40–60 cm. Ensimmäisenä vuonna kasvattaa isoja ja leveitä lehtiä. Toisesta vuodesta lähtien kasvattaa 4–10 kukkavartta. Voi lisätä myös pistokkaista.

Korjuu: Leikkaa versot kukkineen elokuussa, jätä 1/3 kasvamaan. Kukat halkaistaan ennen kuivaamista. Juuret korjataan vasta 3–4–vuotiaina myöhään syksyllä tai varhain keväällä.

Käyttö: Kasvilääkinnässä kukkia, versoja ja juuria käytetään tuoreina tai kuivattuina haavoihin, ihottumiin, vastustuskyvyn kohottamiseen, vilustumisen ennaltaehkäisyyn ja myös estämään hiivasienen kasvua. Kuuluu lääkeluetteloon. Tuoretta kasvia käytetään alkoholiuutteeseen (95%) 1:2 , kuivattua 1:5 (70%). Käytetään myös perennapenkeissä sekä kuiva- ja leikkokukaksi.

Valitse näistä:


Keltapunahattu 2251

Monivuotinen. Korkeus 80 cm. Keltaiset terälehdet, tumma mykerö. Houkuttelee päiväperhosia ja mehiläisiä. Kukinta-aika heinä-elokuu. Aurinkoinen kasvupaikka, runsasravinteinen, tuore, hiekkapitoinen maa.

Luomusiemen

4,40

Annos 0,5 g

62 varastossa

ROHTOPUNAHATTU, AURINGONHATTU 2036

Kehälehdet ruusunpunaisia, keskusta tumma. Korkeus 60-100 cm. Vaaleanpunaiset laitakukat roikkuvat, juuret ovat paksut ja lehdet leveät.

Luomusiemen

2,70

Annos noin 0,5 g