Kumina

Kummin

Carum carvi

Ikivanha yrtti, jäännöksiä löytynyt kivikautisista aterianjäänteistä. Kasvaa luonnonvaraisena lähes kaikkialla Euroopassa, meilläkin Lap- pia myöten. Ensimmäisenä vuonna kasvattaan. 15-20cm korkean, porkkanamaisen lehtiruusukkeen. Lehdet 2-3 kertaa pariliuskaiset.Toi- sena vuonna kukinto valkoinen, joskus vaalean punertava. Korkeus kukkiessa n. 80-100cm. Siemenissä on korkea öljypitoisuus, eivätkä ne varise. 1g = n. 350 siementä.

Kylvö avomaalle kesäkuussa, kun maan lämpö on 10°C. Itää 2-3 viikossa. Riviväli 30-40cm, taimiväli 20cm. Kylmäkäsittely suositeltavaa, jos sitä ei tee, osa siemenistä itää vasta seuraavana vuonna. Viihtyy aurinkoisessa kasvupaikassa, multavassa, kalkkipitoisessa ja ravinteikkaassa mullassa. Jos juuret jäävät heikoiksi, kasvi ei kuki.

Siemenet korjataan, kun ne alkavat ruskettua: varret leikataan ja ripustetaan kuivumaan paperipussiin. Juuri kaivetaan ylös maasta toisen vuoden syksyllä, jolloin se on hyvänma- kuinen ja terveellinen.

Kumina on vanhastaan tunnettu erilaisten ruokien, leivän, juuston ja viinan mauste. Siemenet rohtona helpottavat ilmavaivoissa, parantavat ruokahalua ja raikastavat hengitystä. Nuoria lehtiä voi silputa salaattiin ja keittoihin. Maanparannuskasvi.

Valitse näistä:


KUMINA 2136

Biodynaaminen siemen

2,90

Annos noin 10 g