Persilja

Persilja

Petroselinum crispum

Viljellään useimmiten yksivuotisena. Ensimmäisenä vuonna kasvattaa lehtiruusukkeen, toisena vuonna n. 90cm korkean varren. Persiljaan on aina liittynyt paljon taikauskoa. An- tiikin runoilijat pitivät mielellään persiljaseppelettä päässään, sillä se sai heidän mielestään aivot toimimaan ja luovuuden liikkeelle. Se esti myös liialta humaltumiselta. 1 g = n. 600-800 siementä.

Kylvö aikaisin keväällä (yölämmön oltava vähintään 7 astetta). Itää 2-4 viikossa. Etelässä voi kylvää myös syksyllä. Siemen kannattaa liottaa itämisen nopeuttamiseksi. Liotusvesi heitetään pois. Harso 5-6-viikon ajan auttaa hyvään kasvuun lähtöön. Taimiväli 15-20cm, riviväli 40cm. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteutta pidättävässä, multavassa puutarhamaassa. Nokkoskäytteellä kastelu heinä-elokuun vaihteessa lisää satoa. Talvehtiminen epävarmaa.

Voi aloittaa, kun taimet ovat 10-15cm:n korkuisia. Lehdet pakastetaan tai kuivataan. Miedonmakuisena sopii monien eri ruokien maustamiseen. Ei keitetä, vaan lisä- tään lähes valmiiseen ruokaan. Persilja sisältää runsaasti eteeristä öljyä, joka edistää ruuansulatusta. Siinä on myös rautaa, kalsiumia, fosforia sekä runsaasti A- ja C-vitamiinia. Persiljaa viljeltiin jo muinoin, jolloin sitä arvostettiin varsinkin lääkkeenä. Sitä on käytetty psoriasiksen ja ihottumien hoidossa, koska sillä on ihoa puhdistavia ja hoitavia ominaisuuksia. Sitä on käytetty myös rakko- ja ilmavaivoihin. Persiljamurskan hieromisen paljaalle iholle sanotaan karkottavan sääskiä. Persiljan pureskelun taas väitetään vähentävän valkosipulin ’hajuhaittoja’ ruokailun jälkeen. Hiustenhoidossakin sitä on käytetty: persiljahuuhtelu tekee hiukset kiiltäviksi ja estää hilseenmuodostusta.

Valitse näistä:


RANSKALAINEN LEHTIPERSILJA 2111

Sileät, pienehköt sahalaitaiset, hieman poimureunaiset lehdet. Hieno, vahva aromi. Joidenkin mielestä parempi kuin ‘Gigante d’Italian’. Verratkaa!

Luomusiemen

2,70

Annos noin 2 g
’GIGANTE D ITALIA’ SILOPERSILJA 2281

Iso- ja sileälehtinen. Satoisa. Korkeus n. 25- 50 cm. Aromikkaampi maku kuin kähärälehtisellä persiljalla. Pidetään maailman parhaana persiljalajikkeena.

Luomusiemen

2,90

Annos noin 2 g
MOSSCURLED KÄHÄRÄPERSILJA 2156

Lehdet sammalpoimuiset, koristeelliset. Talvehtii hyvin.

Luomusiemen

2,90

Annos noin 2 g
JUURIPERSILJA ’HALBLANGE’ 2280

Juuripersilja, persiljamaiset lehdet, juuri on kuin pieni palsternakka.

Syvä, kalkittu ravinteikas multa. Kylvö mahdollisimman aikaisin (yölämpötilan oltava +7 astetta) 2 cm syvyyteen. Siemenet kannattaa liottaa ennen kylvöä. Liotusvesi heitetään pois. Itää 2-4 viikossa. Harvennetaan 8-10 cm välein, riviväliksi jätetään 40 cm.

Lehtiä käytetään kuten lehtipersiljaa, ovat vielä maukkaampia. Juurisato korjataan myöhään, koska kasvavat parhaiten loppusyksystä ja ovat maultaan sitä parempia, mitä suurempia ovat. Voi jättää myös talveksi maahan. Juuret varastoidaan kellariin turpeeseen tai hiekkaan. Voidaan hyötää talvella ikkunalla. Erinomainen liemijuures, käytetään sellerin ja palsternakan tavoin.  Käyttöä ei suositella raskaana oleville, voi aiheuttaa supistuksia.

1g = n. 650 siementä.

2,70

Annos noin 1 g