Persilja

Persilja

Petroselinum crispum

Viljellään useimmiten yksivuotisena. Ensimmäisenä vuonna kasvattaa lehtiruusukkeen, toisena vuonna n. 90cm korkean varren. Persiljaan on aina liittynyt paljon taikauskoa. An- tiikin runoilijat pitivät mielellään persiljaseppelettä päässään, sillä se sai heidän mielestään aivot toimimaan ja luovuuden liikkeelle. Se esti myös liialta humaltumiselta. 1 g = n. 600-800 siementä.

Kylvö aikaisin keväällä (yölämmön oltava vähintään 7 astetta). Itää 2-4 viikossa. Etelässä voi kylvää myös syksyllä. Siemen kannattaa liottaa itämisen nopeuttamiseksi. Liotusvesi heitetään pois. Harso 5-6-viikon ajan auttaa hyvään kasvuun lähtöön. Taimiväli 15-20cm, riviväli 40cm. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteutta pidättävässä, multavassa puutarhamaassa. Nokkoskäytteellä kastelu heinä-elokuun vaihteessa lisää satoa. Talvehtiminen epävarmaa.

Voi aloittaa, kun taimet ovat 10-15cm:n korkuisia. Lehdet pakastetaan tai kuivataan. Miedonmakuisena sopii monien eri ruokien maustamiseen. Ei keitetä, vaan lisä- tään lähes valmiiseen ruokaan. Persilja sisältää runsaasti eteeristä öljyä, joka edistää ruuansulatusta. Siinä on myös rautaa, kalsiumia, fosforia sekä runsaasti A- ja C-vitamiinia. Persiljaa viljeltiin jo muinoin, jolloin sitä arvostettiin varsinkin lääkkeenä. Sitä on käytetty psoriasiksen ja ihottumien hoidossa, koska sillä on ihoa puhdistavia ja hoitavia ominaisuuksia. Sitä on käytetty myös rakko- ja ilmavaivoihin. Persiljamurskan hieromisen paljaalle iholle sanotaan karkottavan sääskiä. Persiljan pureskelun taas väitetään vähentävän valkosipulin ’hajuhaittoja’ ruokailun jälkeen. Hiustenhoidossakin sitä on käytetty: persiljahuuhtelu tekee hiukset kiiltäviksi ja estää hilseenmuodostusta.

Valitse näistä:


RANSKALAINEN LEHTIPERSILJA 2111

Sileät, pienehköt sahalaitaiset, hieman poimureunaiset lehdet. Hieno, vahva aromi. Joidenkin mielestä parempi kuin ‘Gigante d’Italian’. Verratkaa!

Luomusiemen

2,20€

Annos noin 2 g
’GIGANTE D ITALIA’ SILOPERSILJA 2281

Iso- ja sileälehtinen. Satoisa. Korkeus n. 25- 50 cm. Aromikkaampi maku kuin kähärälehtisellä persiljalla. Pidetään maailman parhaana persiljalajikkeena.

Luomusiemen

2,20€

Annos noin 2 g
    2156_kaharapersilja
MOSSCURLED KÄHÄRÄPERSILJA 2156

Lehdet sammalpoimuiset, koristeelliset. Talvehtii hyvin.

Luomusiemen

2,20€

Annos noin 2 g