Rohtopähkämö

Läkebetonika

Stachys officinalis

Vanha lääkekasvi, meillä viljelty jo 1700-luvulla. Vaikuttava maine parantajana: Rooman keisari Augustus tiesi sen parantavan 47 vaivaa. Aikoinaan sitä kasvatettiin lähes kaikissa Euroopan luostarien yrttitarhoissa. Suomesta löydetty luonnonvaraisena Hauholta. Sen on oletettu olevan siellä alkuperäinen, kuivanpuoleisen lehtorinteen tai kaskiviljelyn ajoilta säilynyt ahokasvijäänne. Laatokan  Karjalassa ja Kannaksella tavataan myös rohtopähkämöä. Korkeus n. 50cm. Varret kulmikkaat ja miekkamaiset. Karheat lehdet. Purppuranpunaiset, tähkämäiset kukat. Kukinta-aika heinä-elokuu. Melko hyvä mesikasvi päiväperhosille. Mehiläiskasvi. 1g = n. 525 siementä.

Siemeniä kylmäkäsiteltävä 4 viikkoa ennen kevätkylvöä tai syyskylvö. Voi myös esi- kasvattaa. Viihtyy aurinkoisessa, kuivahkossa, kalkkipitoisessa  humusmaassa.

Kasvista käytetään kaikki osat joko hauteena tai tinktuurana. Edistää haavojen pa- rantumista ja ruuansulatusta. Ljudmila Rumjantseva mainitsee siitä ‘Kasvilääkintäoppaas- saan’ (WSOY, 1996), että sillä olisi maksasoluja suojaavia ominaisuuksia. Käytetty myös her- moperäiseen päänsärkyyn ja rauhoittavana teenä. Sisäistä käyttöä vakavien sairauksien hoitoon on kuitenkin syytä varoa ilman lääkärin ohjausta.

Valitse näistä:


ROHTOPÄHKÄMÖ 2371

Luomusiemen

3,40

Annos noin 0,2 g