Mäkimeirami

Kungsmynta

Origanum vulgare

Kasvaa luonnonvarainen Euroopassa. Vanhalta nimeltä metsämeirami. Pystyt varret, haarova. Pienet lehdet vastakkaisia, lyhytruotisia ja melkein ehytlaitaisia. Kukat vaalean liloja, joskus valkoisia. Kukkien suojuslehdet punaisia. Korkeus 25-60 cm. Käytetään mausteyrttinä. Erinomainen mesikasvi sekä päivä- että yöperhosille ja mehiläisille!

1 g = n. 18.000 siementä.

Valoisa,  lämmin,  kalkkipitoinen  kasvupaikka. Sietää kuivuutta. Suositellaan taimi- kasvatusta, koska siemenet ovat hyvin pieniä, mutta voi kylvää myös avomaalle touko-kesäkuussa. Siemeniä ei peitetä. Itää 20 asteessa 10-20 vrk:ssa. Taimiväli 30 cm ja riviväli 40- 50 cm. Talvehtii hyvin vielä  Keski-Suomessa. Voi lisätä pistokkaista.

Nuoria lehtiä voi poimia tarpeen mukaan. Säilöttävät lehdet kuivataan tai pakastetaan juuri ennen kukintaa. Kukkavarret kuivataan. Kukkivalla latvuksella on voimakkain aromi. Keittiössä erityisesti italialaiseen ja meksikolaiseen ruokaan: pizzaan, keittoihin ja liha- ja kalaruokiin. Kukkivista latvoista haudutettu juoma helpottaa yskää, irrottaa limaa ja laukaisee kouristuksia. Antiseptinen.

Valitse näistä:


MÄKIMEIRAMI 2130

Luomusiemen.

2,70

Annos noin 0,2 g