Rohtosamettikukka, samettirakuuna

Meksikansk dragon

Tagetes lucida

Meillä yksivuotinen. Käytetään myös nimeä rohtosamettikukka. Kotoisin Sierra Mand- ren vuoristosta Meksikosta. Ikivanha, intiaanien käyttämä yrtti uskonnollisissa menoissa sekä kansanlääkinnässä. Kaunis, n. 60cm korkea. Jäykkävartinen, tummanvihreät lehdet voimakkaan aromaattiset, kukat keltaiset. Pohjois- Amerikan etelävaltioiden ja Meksikon keittiön vastine ranskalaiselle rakuunalle. Lehdissä mieto aniksen aromi. 1g = n. 1180 siementä.

Esikasvatus huhtikuussa. Karaistut taimet ulos hallojen mentyä. Viihtyy auringossa, suojaisassa, ravinteikkaassa, kosteutta pidät- tävässä, hyvässä puutarhamaassa. Latvominen tuuheuttaa taimen. Kuivina jaksoina kastellaan. Voi yrittää talvettaa ruukussa. Normaali talvihoito: pidetään viileässä ja niin valoisassa kuin mahdollista. Kastellaan niukasti. Kevättalvella leikkaus. Kun kasvu alkaa, lannoitetaan viikoittain.

Käytetään kuten ranskalaista rakuunaa tuoreena ja kuivattuna kalan, kanan, munaruo- kien, salaattien, viinietiikan ja öljyjen mausteeksi. Käytetään myös teeaineksena, bouguet garniyrttisekoituksessa ja potpourreissa. Kansanlääkinnässä käytetty rauhoittamaan vatsaa ja hermoja sekä malariaan, kihtiin ja kylmettymisoireisiin. Pahanmakuinen turkkilainen tupakka on saatu sen avulla maistumaan paremmalta.

Valitse näistä:


ROHTOSAMETTIKUKKA, SAMETTIRAKUUNA 2220

Samettirakuuna

2,40

Annos noin 0,2 g