Rohtosalkoruusu

Läkemalva

Althaea officinalis

Vanhanajan lääke- ja koristekasvi. Korkeus 60-150cm. Kukkii vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin heinä-syyskuussa. Lehdet samettimaiset. Ennen käytettiin kasvista nimeä ’samettihaapa’. 1g = n. 100 siementä.

Aurinkoinen, kostea ja ravinteikas kas- vupaikka. Kylvö  avomaalle  touko-kesäkuussa. Itää epätasaisesti, voi kestää joskus useita kuukausia (2-4kk). Taimiväli 30cm. Kasvatetaan usein kaksivuotisena.

Lehtiä ja kukkia kerätään heinä-elokuussa, jolloin lima-ainepitoisuus korkeimmillaan. Kaksivuotinen juuri korjataan syksyllä ja kuivataan nopeasti kitkeryyden estämiseksi.

 Kukat, lehdet ja siemenet salaatteihin. Lehdet keittoihin. Juuri on herkullinen tuoreena, keitettynä tai paistettuna. Sitä on annettu pikkulasten pureskeltavaksi hampaiden ilmesty- essä. Arvokas lääkekasvi lima-aineensa vuoksi. Kuivatut lehdet hyvää teetä hunajalla makeutettuna. Juuri on vaahtokarkkien alkuperäinen aines: jauhettua juurta turvotetaan vedessä, lisätään sokeria ja kuumennetaan, jolloin saadaan makeaa tahnaa.

Valitse näistä:


ROHTOSALKORUUSU 2248

Rohtosalkoruusu

2,40

Annos noin 1 g